News Flash:

Cu gândul la euro

Bulgaria face eforturi pentru a fi gata să adopte euro până la 1 ianuarie 2025

12 Mai 2023
388 Vizualizari | 0 Comentarii


Bulgaria se străduiește să fie fi pregătită să adopte moneda euro până la data de 1 ianuarie 2025, iar Ministerul de Finanţe a informat că pregătirile și progresele în această direcție au fost discutate cu oficialii Uniunii Europene, conform informațiilor transmise de Novinite și preluate de stiri.tvr.ro. În ceea ce privește speculațiile apărute în presă cu privire la posibila amânare a intrării Bulgariei în zona euro, Ministerul de Finanțe a negat că ar fi existat discuții despre acest lucru în întâlnirile cu oficialii UE.

„Statutul de membru al zonei euro reprezintă o prioritate pentru ţara noastră. Demersurile active ale statului pentru adoptarea monedei unice europene continuă, atât în domeniul tehnic cât şi legislativ”, au transmis oficialii de la Sofia.

Ministerul de Finanţe este de părere că răspândirea de ştiri false şi mesaje contradictorii în presă este  inacceptabilă, mai ales în mass-media cu o bună reputaţie în spaţiul public. Totodată, a reamintit Ministerul de Finanţe, „orice informaţii privind întâlnirile oficiale ale reprezentanților instituţiei sunt furnizate în timp util de biroul de presă”.


Economiștii susțin ca aderarea la zona euro ar ajuta Bulgaria, care este cel mai sărac stat membru al Uniunii Europene, sa atragă mai multe investiții străine și să obțină o calificare suverana mai buna, ceea ce ar reduce costurile de finanțare ale datoriilor sale. Bulgaria a decis cu mult timp in urma sa-si lege moneda națională de euro.

Multi bulgari se tem ca stabilirea abuziva a preturilor in timpul tranziției la euro ar putea duce la creștereo acestora. Un raport al Băncii Centrale Europene, care a analizat introducerea euro in 12 tari in 2002, a constatat ca "nu există dovezi ale unui impact semnificativ asupra preturilor la nivelul agregat ca urmare a trecerii la moneda euro".

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1245 (s) | 43 queries | Mysql time :0.006937 (s)