News Flash:

BREAKING NEWS: Constantin Nita, fost ministru al Energiei, CONDAMNAT la 4 ani de inchisoare. Decizia e definitiva

28 Iunie 2018
819 Vizualizari | 0 Comentarii
nita

Fostul ministru al Energiei, Constantin Nita, a fost condamnat, joi, de instanta suprema la 4 ani de inchisoare, in dosarul in care e acuzat ca ar fi primit bani de la afaceristul Tiberiu Urdareanu. Decizia e definitiva.
Magistratii Inaltei Curti de Casatie si Justitie (ICCJ) au decis, joi, sa mentina decizia din prima instanta, si anume pedeapsa de 4 ani de inchisoare pentru fostul ministru al Energiei, Constantin Nita. Instanta a mai decis, in cazul acestuia, mentinerea sechestrului pana la suma de 303.000 de lei.

La ultimul termen din dosar, procurorul DNA a cerut majorarea pedepsei pentru Constantin Nita la cinci ani de inchisoare cu executare pentru trafic de influenta.

"Cerem 5 ani de inchisoare pentru trafic de influenta, retinandu-se ca in 2012, in calitate de lider deputat si ministru al Energiei in schimbul influentei asupra lui Gheorghe Nechita pentru a determina semnarea contractului de management al traficului si pentru derularea contractului, Nita a pretins lui Urdareanu 5 la suta din contract, adica 3, 4 mil lei. Suma de bani, parte din ea, i-a fost emisa inculpatului prin rate lunare a cate 5.000 euro, iar 30.000 euro inmanata in restaurant. In mai 2013 - iunie 2014, in transe lunare i-au fost remisi banii cu titlu de trafic de influenta. Apreciem ca absolut toate probele confirma ca a savarsit trafic de influenta. Pedeapsa de la fond de 4 ani de inchisoare nu reflecta sanctiunea corespunzatoare, inculpatul savarsind fapta ca demnitar parlamentar si ministru, ceea ce determina agravarea raspunderii penale", a spus procurorul DNA, in sala de judecata.
La termenul din 11 aprilie, fostul ministru al Energiei a declarat ca nu a luat bani de la denuntatorul din dosar. Nita le-a spus magistratilor instantei supreme ca Tiberiu Urdareanu l-a suspectat de prostie cand a spus ca ar fi primit bani la un hotel.

"L-am cunoscut pe Urdareanu prin intermediul unui om de afaceri, Bogdan Nicolau. Am avut mai multe discutii cu el la sediul din Calea Plevnei. Fiind un om de afaceri puternic, am apreciat ca este bine sa am o relatie amiabila cu un om de talia lui. M-am intalnit si la hotel Raddison unde eu stateam si am avut discutii pe diverse proiecte. Am vrut sa facem o companie privind semnatura electronica apoi cu aeroportul din Brasov aveam un interes politic iar acesta dispunea de mijloacele necesare proiectului si despre managementul traficului la Brasov. Si eu aveam nevoie de un feedback din partea oamenilor de afaceri. In septembrie 2012, atat Urdareanu cat si Nichita mi-au solicitat sa le faciliteze o intalnire. Nichita stia ca in Bucuresti exista un asemenea proiect si voia sa-l implementeze la Iasi. Intalnirea a avut loc. Pe Nichita il stiam din 2005 cand a devenit primar de Iasi. (..) Asta este implicarea mea", le-a spus fostul ministru judecatorilor.

In ceea ce il priveste pe omul de afaceri Tiberiu Urdareanu, denuntator in dosar, Constantin Nita le-a spus magistratilor ca nu s-a intalnit si nici nu a avut discutii telefonice cu acesta pana in martie 2013.

Pe 26 mai 2017, fostul ministru al Energiei, Constantin Nita, a fost condamnat, in prima instanta, de Inalta Curte de Casatie si Justitie la patru ani de inchisoare pentru trafic de influenta.

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1260 (s) | 32 queries | Mysql time :0.005515 (s)