News Flash:

Taifunul Wipha a ucis cel putin 13 persoane in Japonia

16 Octombrie 2013
1606 Vizualizari | 0 Comentarii

Cel puţin 13 persoane au murit miercuri pe o mică insulă din Japonia, unde autorităţile nu mai au veşti de la aproximativ 50 de alţi locuitori, după trecerea taifunului Wipha.

Wipha a provocat marţi seară şi miercuri dimineaţă ploi foarte puternice şi rafale violente de vant pe coasta pacifică a marii insule Honshu, în special în regiunea megalopolisului Tokyo.

Cinci case au fost distruse în urma alunecărilor de teren de pe insula Oshima, situată la 120 de kilometri sud de capitală, a transmis televiziunea publică NHK, adăugand că autorităţile nu au veşti de la 36 de persoane.

"Am confirmat moartea a 13 persoane şi acest număr ar putea creşte", a explicat un oficial din cadrul poliţiei locale pentru AFP.

Potrivit NHK, majoritatea cadavrelor au fost descoperite printre dăramăturile caselor de lemn, distruse de taifun, şi alte două au fost recuperate dintr-un rau, ale cărui ape au crescut în urma precipitaţiilor.

 

Autorităţile încercau să afle informaţii despre aproximativ 50 de locuitori despre care nu mai ştiau nimic, a adăugat televiziunea.

Imaginile difuzate de post arătau scene dezolante de pe această insulă turistică cu 8.300 de locuitori, unde nămol, arbori smulşi din rădăcină şi alte resturi s-au adunat în apropierea caselor ai căror rezidenţi au fost evacuaţi către adăposturi.

Miercuri, la ora locală 09:00 (03:00, ora Romaniei), Wipha nu atinsese încă uscatul şi continua să afecteze coasta pacifică a regiunii Tokyo deplasandu-se către nord-est cu o viteză de 70 de kilometri pe oră, conform agenţiei meteorologice japoneze.

Acest al 26-lea taifun al sezonului în Asia aduce cu sine vanturi care ating şi 180 de kilometri pe oră.

La 220 kilometri nord-est de Tokyo, compania care gestionează centrala nucleară avariată de la Fukushima a eliberat mai mulţi litri de apă de ploaie acumulată în această locaţie. Tokyo Electric Power (Tepco) a asigurat totuşi că radioactivitatea acestui lichid este inferioară limitei legale.

Centrala Fukushima Daiichi a fost scăldată de ploi puternice marţi, ceea ce sporeşte temerile cu privire la noi incidente cauzate în special de apa radioactivă care se afla deja în cantităţi foarte mari înainte de trecerea Wipha.

Tepco a luat unele precauţii, întărind fixarea echipamentelor şi supravegherea zonelor care ar putea fi inundate.

Taifunul a perturbat de asemenea transporturile, mai ales la Tokyo, inima celei de-a treia puteri economice mondiale.

Companiile aeriene japoneze au anulat aproape 500 de zboruri miercuri. Treizeci de trenuri de mare viteză au fost de asemenea anulate, precum şi o sută de alte legături diverse, au anunţat companiile feroviare.

Şcolile le-au cerut elevilor să rămană acasă, iar mai multe companii au fost închise.

Intreruperi de energie electrică au avut loc în mai multe zone ale Tokyo şi în suburbiile sale, iar prefectura Chiba a dat ordine de evacuare pentru mii de persoane.

Meteorologii au lansat avertizări privind inundaţiile şi alunecările de teren şi au cerut cetăţenilor să fie prudenţi.

Japonia este traversată în fiecare an între primăvară şi toamnă de mai multe taifunuri dintre care unele foarte violente.

MEDIAFAX


wipha coasta pacificului metropolei tokio marti
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1124 (s) | 32 queries | Mysql time :0.005014 (s)