News Flash:

Retragerea soldatilor americani din Afganistan s-ar putea face prin Romania

18 Octombrie 2013
1496 Vizualizari | 0 Comentarii

Romania este pregătită să accepte un acord care va permite armatei americane să folosească una dintre bazele sale aeriene situate în apropierea Mării Negre pentru a retrage trupele din Afganistan, au declarat joi oficiali americani.

Acest acord permite Statelor Unite, care vor să îşi retragă mare parte din trupele din Afganistan pană în 2014, să rezolve una dintre problemele logistice cele mai importante.

Americanii folosesc în prezent baza Manas, din Kîrgîzstan, însă contractul pentru utilizarea acestor instalaţii se încheie în iulie 2014, a precizat un resposabil american pentru AFP. Aceştia vor astfel să transfere activităţile acestei baze în Romania.

Acordul cu Bucureştiul va fi discutat vineri în cadrul unei întalniri între secretarul Apărării Chuck Hagel şi omologul roman Mircea Duşă.

"Ultimele detalii sunt în curs de finalizare", a subliniat un membru al Pentagonului sub acoperirea anonimatului.

Logistica retragerii americane din Afganistan este "incredibil de complexă", a adăugat aceeaşi sursă,"şi este o piesă cheie din puzzle".

Dacă acordul va fi încheiat, baza aeriană Mihail Kogălniceanu, din estul Romaniei, va servi drept punct de tranzit principal pentru soldaţi la întoarcerea din Afganistan catre Statele Unite. Echipamentele vor tranzita tot prin acest punct de trecere.

Numărul soldaţilor americani staţionaţi la baza Kogălniceanu va creşte în mod exponenţial în cazul unui acord: în prezent aproximativ 1.500 de persoane se află la baza din Manas.

Această din urmă bază a fost subiectul unor probleme în ultimele luni pentru americani, din cauza preţului locaţiei şi mai ales din cauza tulburărilor politice din Asia centrală.

Aproximativ 51.000 de soldaţi americani sunt staţionaţi în Afganistan şi majoritatea acestui contingent, precum şi echipamentele grele, urmează să fie repatriate în Statele Unite pană la sfarşitul lui 2014.

 


afganistan statelor unite
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1232 (s) | 32 queries | Mysql time :0.004556 (s)