Prima pagina

 Ultima ora

 Actualitate

 Expres

 Magazin

 Economic

 Sport

 National

 International

 Sanatate

 Advertoriale

 Poza zilei

 Bancul zilei

 BZT.ro

 BZC.ro

 BZV.ro

Titlul Zilei

26 Aprilie 2024
 66    0

Italia: Fetita de 11 luni salvata de la moarte intr-un avion de doi pompieri  aflati printre pasageri

pompieri italia

Aflati la bordul unui avion care se deplasa intre aeroportul Milano-Malpensa (Lombardia) si cel din Palermo, in Sicilia, doi pompieri italieni au salvat viata unei fetite de numai 11 luni care a incetat sa mai respire in timpul zborului.

Intamplarea cu final fericit, dar care putea sa se transforme foarte usor in tragedie, s-a petrecut recent la bordul unei aeronave a companiei EasyJet care decolase de pe aeroportul Milano-Malpensa.

Dupa circa 30 de minute de la decolare, relateaza publicatia Prima Saronno, o tanara mama, care tine in brate o fetita, a cerut cu disperare ajutorul unui insotitor de bord, spunand ca micuta nu mai respira.

Insotitorul si colegii sai au facut atunci un apel catre toti pasagerii aflati in avion, intreband daca se afla vreun medic la bord si, in scurt timp, un barbat s-a ridicat in picioare si s-a prezentat ca fiind pompier.

„Sunt originar din provincia Trapani si, lunea trecuta (25 iulie 2022 – n.r.), am luat avionul pentru a ma intoarce in satul meu natal si a petrece acolo concediul. La circa jumatate de ora de la decolare am vazut o mama care, avand un copil in brate, fugea disperata spre insotitorul de bord. Eu eram aproape de ei si am inteles imediat ca situatia era critica: fetita nu mai respira si nu se mai auzeau nici macar bataile inimii”, a declarat Giacomo Cavarretta, care este rezident in localitatea Gerenzano din provincia Varese din 2006 si lucreaza ca pompier in Saronno, un oras din aceeasi provincie.

Cand insotitorii de bord au intrebat daca este vreun medic printre pasageri, Giacomo a decis atunci sa intervina si, folosindu-se de cele invatate prin natura meseriei sale, a inceput sa aplice fetitei de 11 luni tehnici de prim-ajutor.

„M-am prezentat si am luat-o in brate. Intre timp, am vazut ca vine un alt baiat, despre care am descoperit ca mi-e coleg (de breasla – n.r.), Francesco Aiello, care lucreaza la Gorgonzola, in provincia Milano. Am intins-o la pamant si am inceput sa-i aplicam un masaj cardiac pentru copii”, a mai spus Cavarretta.

„Era prima data cand il efectuam pe o persoana in carne si oase si nu pe un manechin, dar fundamental a fost ceea ce am invatat in cursurile de prim-ajutor”, a adaugat barbatul italian.

Din fericire, cei doi pompieri sunt obisnuiti cu astfel de situatii urgente si nu s-au lasat cuprinsi de panica intr-o situatie atat de delicata.

„Am actionat cu determinare si sange rece. Experienta acumulata in atatia ani de serviciu a fost utila si, dupa doua serii de masaj cardiac, fetita a inceput sa respire din nou, din fericire. Am pus-o asadar cu fata in jos si am lovit-o usor cu palma pe spate pana cand a eliminat secretiile mucoase care o impiedicau sa respire”, si-a mai aminti pompierul.

„A fost de neuitat momentul in care a inceput sa planga si sa tipe. Acele tipete rasuna si acum in urechile noastre, pentru ca erau dovada ca ce a fost mai rau a trecut”, a spus el.

Mama fetitei, cand a vazut-o salvata, nu stia cum sa-si demonstreze recunostinta fata de cei doi pompieri, dar acestia s-au multumit pur si simplu cu faptul ca si-au putut face datoria.

Odata aterizat avionul pe aeroportul din Palermo, mama si fetita au fost asteptate de o ambulanta care le-a dus la spital pentru ulterioare verificari medicale.

Citeste si...

Comentarii

+ Adauga Comentariu