Prima pagina

 Ultima ora

 Actualitate

 Expres

 Magazin

 Economic

 Sport

 National

 International

 Sanatate

 Advertoriale

 Poza zilei

 Bancul zilei

 BZT.ro

 BZC.ro

 BZV.ro

Titlul Zilei

3 Mai 2024
 77    0

Cazurile de varicela se mentin la un nivel crescut in Timis

varicela

lLa doua saptamani de cand medicii de la Spitalul „Victor Babes” anuntau explozia cazurilor de varicela in judet, virusul care provoaca boala este inca prezent si are transmitere comunitara, mai ales la scoala.

 
Timp de doi ani, cat a fost perioada pandemiei, in Timis nu a fost identificat vreun caz de varicela. Dupa renuntarea la masurile anti-Covid, mai ales la purtarea mastii, s-a produs o explozie de cazuri in judet. De doua saptamani, numarul cazurilor noi este constant, potrivit reprezentatiilor Spitalului „Victor Babes” din Timisoara. Inca nu se poate vorbi despre o scadere. In scoli, elevii care au varicela sunt lasati acasa si salile sunt dezinfectate.

Varicela sau varsatul de vant este o boala infectioasa care duce la aparitia unor vezicule pe corp. Virusul care cauzeaza varicela se transmite pe cale respiratorie, prin aer, sau prin contact direct cu persoana infectata, fiind intalnita cel mai frecvent iarna si primavara. Perioada de incubatie poate fi intre 10 si 21 de zile, in majoritatea cazurilor este insa de doua saptamani. Si adultii pot dezvolta forme severe de boala, care se manifesta printr-o suprainfectie la nivelul pielii si care poate duce, daca nu este tratata cu antibiotice, la septicemie.

Primele semne de boala sunt febra sau starile subfebrile, oboseala, durerile de cap sau apetit scazut. Mai apoi apar si semnele pe corp.

„Primele simptome sunt cele de subfebrilitate (37-37,5) sau chiar febra (38-39), oboseala, dureri de cap, indispozitie si stari de rau, dar si apetit diminuat. Dupa cel mult doua zile de la aparitia primelor semne de boala, apar petele rosii pe corp care se transforma in vezicule pline cu lichid. In evolutie normala, daca nu este rupta, vezicula scade in volum treptat in 12-24 de ore, incepand din centru, apoi se turteste prin reducerea continutului, care se resoarbe. In a 3-a sau a 4-a zi, vezicula se usuca si se transforma in crusta. Unele elemente eruptive trec direct in stadiul de crusta. Este important ca bolnavul sa fie izolat pentru a nu transmite mai departe virusul. In majoritatea cazurilor, nu este necesara evaluarea in spital, pacientii ramanand in evidenta si monitorizarea medicului de familie. Sunt insa cazuri, ca cele pe care le avem internate in spital, in care pacientii au dezvoltat o complicatie si a fost necesara monitorizarea atenta a acestora. Encefalita se manifesta prin varsaturi cauzate de hipertensiune craniana, instabilitate in mers si dureri de cap, cefalee”, spune dr. Adelina Marinescu, medic specialist in boli infectioase la Spitalul de Boli Infectioase „Dr. Victor Babes” Timisoara.

Exista insa si metode de preventie pentru a nu lua virusul care provoaca varicela, prin vaccinare. Vaccinul este recomandat pana la 12 ani, dar se poate face si la varsta adulta.

Citeste si...

Comentarii

+ Adauga Comentariu