Prima pagina

 Ultima ora

 Actualitate

 Expres

 Magazin

 Economic

 Sport

 National

 International

 Sanatate

 Advertoriale

 Poza zilei

 Bancul zilei

 BZT.ro

 BZC.ro

 BZV.ro

Titlul Zilei

Acum 23 ore
 40    0

Dominic Fritz cere ca vaccinatii sa fie scutiti de carantina din weekend: Acest val este al nevaccinatilor

Dominic Fritz

Primarul Timisoarei sustine ca nu este de acord cu ultimele masuri luate de Comitetul Judetean pentru Situatii de Urgenta, referitoare la carantina de noapte, asa ca cere imperativ Guvernului Romaniei sa reconsidere legislatia. Vrea, de fapt, ca restrictiile sa nu se aplice persoanelor vaccinate, pentru ca „acest val este un val al nevaccinatilor”. Reactia lui Dominic Fritz.
 
 
Timisoara este primul oras mare din Romania care intra in carantina de noapte in zilele de vineri, sambata si duminica, dupa ce a depasit incidenta de 4 la mia de locuitori. Magazinele, restaurantele, barurile, cafenelele se inchid la ora 18, iar cei care vor fi prinsi pe strazi dupa ora 20 vor trebui sa prezinte o declaratie pe proprie raspundere.

Masura a fost luata de CJSU, miercuri, in baza legislatiei nationale. Chiar in ziua in care s-a decis instituirea asa-zisei carantine de noapte, intrebat daca scenariul s-ar putea repeta in alte orase, premierul Florin Citu a spus ca „este o decizie luata de autoritatile locale”.

Primarul Dominic Fritz a reactionat miercuri seara pe Facebook. Spune ca nu este de acord cu decizia CJSU luata in baza unor reguli nationale. Cere masuri de urgenta la nivel central.

„Restrictiile aplicate tuturor timisorenilor, indiferent daca s-au vaccinat sau nu, sunt nedrepte, vor afecta economia locala care sufera grav din cauza pandemiei si a scumpirilor, si invrajbesc oamenii. In primavara situatia era diferita: nu aveam inca vaccinul disponibil pentru toti. Cer imperativ Guvernului, singurul decident in privinta masurilor, ca persoanelor care s-au vaccinat sa nu le fie aplicate restrictiile, in Timisoara si peste tot in tara. Nu mai este niciun dubiu: acest val este un val al nevaccinatilor”, a transmis edilul Timisoarei.

Potrivit aceleiasi surse, 97% dintre cei internati in luna septembrie la Spitalul „Victor Babes” din Timisoara sunt nevaccinati. Primarul vorbeste si despre toata implicarea primariei in ceea ce priveste campania de vaccinare si concluzioneaza ca a creat conditii ca toti timisorenii care vor sa se vaccineze sa o faca”.

„Avem 230.000 de persoane vaccinate complet in judetul Timis si peste jumatate sunt din Timisoara. Nu e suficient. Cred ca am fi putut sta mai bine daca masurile de relaxare ar fi fost corelate cu rata vaccinarii. Si cu numarul de teste, ca iarasi judetele care iau in serios testarea sunt primele unde se impun restrictii. Este timpul sa acordam recunoastere, prin masuri clare, responsabilitatii individuale si colective si sa nu-i obligam pe cei care s-au vaccinat deja sa indure, din nou, aceleasi restrictii”, a mai explicat acesta.

Dominic Fritz recunoaste ca urmeaza o toamna dificila, dar „ne-am pregatit”.

„Am crescut capacitatea la ATI (nu vorbesc de «paturi» pentru ca nu patul in sine e problema, ci personalul). Programul Oxigen pentru Timisoara, prin care furnizam concentratoare de oxigen, gratuit si acasa, locuitorilor din intreg judetul este, in continuare, activ. La fel si aplicatia Pandemic Controller care leaga Spitalul Victor Babes de medicii de familie pentru urmarirea pacientilor cu Covid la domiciliu. Dar acestea sunt actiuni de ameliorare a efectelor. Singura cale sa prevenim internarile la ATI si pierderea altor vieti, prin blocarea spitalelor, este vaccinarea. Or, restrictiile generalizate, la fel ca si relaxarea generalizata, descurajeaza vaccinarea”, a conchis primarul Timisoarei.

Citeste si...

Comentarii

+ Adauga Comentariu