Prima pagina

 Ultima ora

 Actualitate

 Expres

 Magazin

 Economic

 Sport

 National

 International

 Sanatate

 Advertoriale

 Poza zilei

 Bancul zilei

 BZT.ro

 BZC.ro

 BZV.ro

Titlul Zilei

26 Aprilie 2024
 63    0

Apa de ploaie contaminata de la centrala de la Fukushima ar putea sa fi ajuns in mare

Apa de ploaie contaminata de la centrala avariata Fukushima ar putea sa se fi scurs în Oceanul Pacific, a anuntat luni Tokyo Electric Power (Tepco), operatorul complexului energetic atomic, dupa ce obiectivul a fost afectat saptamana trecuta de taifunul Wipha, relateaza AFP.


Tepco a explicat ca apa de ploaie a inundat zonele unde se afla rezervoarele de stocare a apei radioactive, rezultate în urma gravului incident survenit dupa cutremurul de 9 grade si a tsunamiului devastator din 11 martie 2011. Cisternele sunt amplasate pe o placa de beton înconjurata de un mic dig de 30 cm, dar atunci cand ploua torential apa se acumuleaza în aceste spatii, uneori depasind digul, revarsandu-se si transportand substante radioactive.


Intr-un loc s-au masurat niveluri de strontiu-90 într-o concentratie de la 21 la 710 becquerel/litru în conditiile în care nivelul normal este de 10 becquerel/litru, potrivit Tepco. In alt loc, apa de ploaie ramasa în interiorul zonei rezervoarelor a înregistrat o concentratie a strontiului-90 de 12.000 becquereli pe litru.


In total, apa contaminata s-a revarsat în 12 locuri, dar gradul de contaminare si cantitatile deversate nu sunt cunoscute.


Tepco si guvernul japonez au convenit sa nu permita deversarea deliberata în natura a apei ale carei niveluri de radioactivitate depaseste 10 Bq/litru de strontiu 90, 15 becquereli/litru pentru cesiu-134 si 25 Bq/l cesiu-137.


Dupa ce a mentionat ca devastatorul taifun Wipha, care a lovit sudul si estul Japoniei la mijlocul saptamanii trecute, nu a provocat daune centralei Fukushima-Daiichi, Tepco a recunoscut ca s-au produs numeroase probleme, inclusiv deversari de apa contaminata.AGERPRES

Citeste si...

18 Octombrie 2013
 1538    0
16 Octombrie 2013
 1542    0

Comentarii

+ Adauga Comentariu