Prima pagina

 Ultima ora

 Actualitate

 Expres

 Magazin

 Economic

 Sport

 National

 International

 Sanatate

 Advertoriale

 Poza zilei

 Bancul zilei

 BZT.ro

 BZC.ro

 BZV.ro

Titlul Zilei

17 Mai 2024
 51    0

Consiliul Judetean Hunedoara, chemat in judecata!

cj hunedoara
O femeie din Arad a dat in judecata mai multe institutii ale statului roman, intre care Ministerul Culturii, Ministerul Finantelor Publice si Consiliul Judetean Hunedoara, solicitand acordarea unei recompense in valoare de 500.000 de lei pentru ca ar fi participat la descoperirea intamplatoare a unei matrite dacice, in perimetrul cetatii Sarmizegetusa Regia, din Muntii Orastiei, in urma cu trei ani. 
"Termenul de judecata pentru acest dosar a fost fixat pe data de 29 noiembrie", a declarat marti, pentru AGERPRES, purtatorul de cuvant al Judecatoriei Deva, judecatoarea Cristina Roncioiu. 
Reclamanta in acest dosar solicita, in baza Legii 182/2000 privind protejarea patrimoniului cultural national, plata unei sume de bani pe care a estimat-o ca ar reprezenta o cota de 1/7 din 45% din valoarea obiectului descoperit in Muntii Orastiei. 
In replica, vicepresedintele CJ Hunedoara, Mircea Bobora, a mentionat ca institutia se va apara in instanta, precizand ca persoana care solicita recompensa nu avea calitatea sa actioneze pe teritoriul unui sit istoric, cum este cel de la Sarmizegetusa Regia. 
"Fara discutie, CJ Hunedoara se va apara in instanta pentru ca problematica este de o anumita sensibilitate, in sensul in care cei care revendica proprietatea descoperirii matritei nu aveau voie, conform legii, sa actioneze pe teritoriul sitului arheologic de la Sarmizegetusa Regia", a aratat Mircea Bobora. 
Matrita din bronz a fost descoperita in perimetrul sitului arheologic Sarmizegetusa Regia in luna iunie 2013, la radacina unui copac ce fusese doborat de o furtuna puternica, in noaptea de Sanziene. 
Piesa este apreciata de specialisti ca fiind extrem de valoroasa pentru ca era folosita la confectionarea de bijuterii de catre un mester din cetate, ceea ce arata gradul de civilizatie la care ajunsesera dacii acum 2.000 de ani. 
In prezent, matrita este expusa intr-o sala special amenajata si securizata a Muzeului Civilizatiei Dacice si Romane (MCDR) Deva. 
AGERPRES

Citeste si...

8 Noiembrie 2016
 1112    0
7 Noiembrie 2016
 1043    0

Comentarii

+ Adauga Comentariu