News Flash:

A inceput salvarea Depozitului de cereale din Giera, iar porticul, elementul definitoriu, a fost pus in siguranta

7 Septembrie 2021
514 Vizualizari | 0 Comentarii
depozitul de cereale

La doar 60 de km de Timisoara, se afla comuna Giera, din judetul Timis, acolo unde prin proiectul Ambulanta pentru Monumente – Banat s-a intervenit la salvarea Depozitul de cereale, uitat de timp si de om. Porticul a fost pus in siguranta, iar sarpanta a fost restaurata integral. Pe langa salvarea propriu-zisa a monumentului, voluntarii, in principal studenti de la facultati de arhitectura, au avut ocazia sa invete ce inseamna un santier si cum sa raspunda provocarilor pe care aceasta le aduce.
 
 
Porticul, zona cea mai afectata din punct de vedere structural al edificiului, a fost pus in siguranta de catre cei de la Ambulanta pentru Monumente – Banat. Sarpanta acestuia a fost restaurata integral, cu tehnici si materiale cat mai apropiate de imaginea originala si de principiile restaurarii.

„Cand am ajuns prima data la acest monument, porticul acestuia se afla in stare de precolaps, fiind vizibile avarierile grave produse la nivelul invelitorii si incercarea comunitatii de a acoperi gaurile cauzate de prabusirea acesteia. Interventia a constat in inlocuirea elementelor structurale grav afectate si completarea elementelor degradate, care au mai putut fi salvate prin chertari. Elementele cele mai importante care au trebuit stabilizate si completate cu elemente noi prin chertari au fost cosoroabele principale, incastrate in zid, care mentineau intreaga cornisa pe pozitie. Elementele puteau oricand sa cedeze, astfel ducand la colapsul intregii cornise si distrugand porticul”, spun reprezentantii „Ambulantei pentru Monumente – Banat” pe Facebook.

Materialul folosit pentru invelitoare este varianta contemporana a azbocimentului – placi de fibrociment, cumparate cu ajutorul donatiilor facute de oameni.

Pe langa salvarea propriu-zisa a monumentului, mai exista o latura importanta a intregului demers, cea educativa. 24 de voluntari s-au implicat activ, unii fiind studenti de la facultati de arhitectura. Au invatat ce inseamna un santier, cum se realizeaza un releveu si cum se realizeaza proiectul.

„Astfel, au invatat sa zideasca pe o cladire deja existenta si cum sa raspunda provocarilor pe care aceasta le aduce, dar au invatat si partea de dulgherie necesara realizarii unei structuri din lemn si modul structural de functionare a unei sarpante. Pe langa partea propriu-zisa de santier, este foarte important ca voluntarii nostri sa invete despre teritoriul si contextul in care ne aflam, timpul liber fiind astfel alocat vizitelor de studiu al obiectelor de patrimoniu din zona: Gara din Livezile, conacul Gyertyanffy, conacul si capela familiei Mocioni, Ansamblul de la Banloc, obiectivele din Granicerii etc”, mai spun cei de la „Ambulanta pentru Monumente – Banat”.

In unele seri au avut loc si diverse prezentari, sustinute de Daiana Maciulschi, Madalina Nica, Anca Majaru si Ileana Burnichioiu.

21 de monumente istorice din toata tara vor fi salvate prin „Ambulanta pentru Monumente”. In Banat s-a intervenit la Biserica Ofsenita, la cea din Bobda, la depozitul de cereale din Giera, iar pana pe 30 septembrie se vor face interventii la turnul de alimentare furnal din Bocsa, judetul Caras-Severin.

Initiat in anul 2016 de Asociatia Monumentum, proiectul „Ambulanta pentru Monumente” este implementat incepand cu anul 2021, in judetele Timis si Caras-Severin, de Asociatia Prin Banat.

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1166 (s) | 32 queries | Mysql time :0.005463 (s)