News Flash:

Ce spun reprezentanții Direcției de Sănătate Publică Timiș

15 cazuri de rujeolă înregistrate în județul Timiș, 9 dintre ele în luna decembrie

21 Decembrie 2023
130 Vizualizari | 0 Comentarii

Epidemia de rujeolă în România a generat îngrijorare printre părinți. Recent, în județul Brașov s-a înregistrat primul deces cauzat de rujeolă, victima fiind un copil în vârstă de 7 luni, care nu fusese vaccinat.

Conform datelor furnizate de Institutul Național de Sănătate Publică, în cursul acestui an s-au înregistrat 2.010 cazuri de rujeolă în România. Cu toate acestea, până în prezent, situația în județul Timiș nu este considerată alarmantă.

Cu toate acestea, conform rapoartelor emise de Direcția de Sănătate Publică Timiș, numărul cazurilor confirmate de rujeolă în evidența medicilor are o tendință ascendentă, aceasta devenind mai pronunțată începând cu debutul sezonului rece.

”În județul Timiș au fost raportate 15 cazuri, din care 9 cazuri în luna decembrie, 7 pacienți necesitând internare. Dintre aceștia, 7 pacienți nu erau vaccinați împotriva rujeolei. Nu a fost raportat pana la această dată niciun caz de rujeolă la populația adultă. Este foarte importantă vaccinarea pentru prevenirea apariției rujelolei, având în vedere că trecerea prin boală poate sa dea complicații severe, chiar deces la copii”, declară reprezentanții Direcției de Sănătate Publică Timiș.


DSP Timiș continuă să desfășoare o campanie de informare și promovare a importanței vaccinării copiilor pentru prevenirea rujeolei în comunele din Timiș. În perioada 1-10 decembrie, la nivel județean, au fost înregistrate 197 de vaccinări, dintre care 95 au reprezentat doze de vaccin restante. În ceea ce privește municipiul Lugoj, au fost administrate 16 vaccinuri, iar alte 5 vaccinări au fost înregistrate în satele din apropierea acestuia.

„În anii trecuți era o reticență mai mare a părinților față de vaccinul ROR, mai ales după campaniile antivacciniștilor de atunci. De aceea sunt mulți copii mai mari restanțieri la acest vaccin. În prezent nu mai e așa de accentuată <> față de ROR, părinții s-au prins între timp ca nu fac copiii lor autism dacă îi vaccinează. Totuși, sunt mulți copii nevaccinați pentru că unii părinți sunt împotriva vaccinurilor, în general. Vaccinul se administrează doar la medicul de familie, gratuit. În orașe mai mari, unde sunt clinici private de pediatrie, unii părinți merg acolo cu copiii și îi vaccinează, dar contra cost. Singura metoda de prevenție e vaccinarea și, desigur, evitarea contactului cu persoanele bolnave”, precizează dr. Silvia Arjoca, medic de familie.


Prima doză de vaccin ROR se administrează la vârsta de 12 luni, dar, odată cu declararea epidemiei de rujeolă pe 5 decembrie, medicii de familie vor vaccina bebelușii începând cu vârsta de 9 luni.

Virusul rujeolei este extrem de contagios, trăind în căile respiratorii superioare ale persoanei infectate. Se răspândește prin calea aerului, prin tuse și strănut, și poate supraviețui până la 2 ore în spațiul în care persoana infectată a tușit sau a strănutat. Persoanele infectate pot răspândi virusul cu 4 zile înainte și 4 zile după apariția erupției.

Rujeola poate fi severă în cazul tuturor categoriilor de vârstă. Cu toate acestea, copiii sub 5 ani și adulții peste 20 de ani sunt mai susceptibili să prezinte complicații ale bolii.

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1231 (s) | 32 queries | Mysql time :0.006827 (s)