News Flash:

Eveniment de artă și arhitectură în Italia

100 de ani de istorie ai campusului UPT sărbătoriți la Veneția

28 Iulie 2023
260 Vizualizari | 0 Comentarii


La Veneția, în cadrul celebrei Bienale de Arhitectură, este sărbătorită viața și istoria campusului Universității Politehnica Timișoara printr-un eveniment special de artă și arhitectură. Expoziția de bandă desenată intitulată „UPT Creative Campus – 100 years of sharing knowledge” va aduce în prim-plan 100 de ani de cultură și istorie din campusul UPT, surprinși prin creațiile artistei locale Sorina Vazelina. Aceste benzile desenate vor dezvălui vizitatorilor istoria și viața din cadrul universității.

Vernisajul expoziției va avea loc pe 29 iulie la Institutul Român de Cultură și Cercetări Umanistice din Veneția, în spațiul „Piccola Galleria”. Aici, vizitatorii vor putea explora prin artă și tehnologie un secol de existență al campusului. O experiență captivantă de realitate virtuală, oferită de Spotlight Heritage Timișoara – Patrimoniu sub reflectoare, le va permite să călătorească imaginar în interiorul campusului Universității Politehnica Timișoara.

Evenimentul continuă pe 30 iulie la Pavilionul României din cadrul Bienalei de Arhitectură de la Veneția. Aici, vizitatorii vor avea oportunitatea să asiste la prezentarea arhitectului și profesorului Vlad Gaivoronschi despre „Pedagogia Grupului Sigma la Școala de Arhitectură din Timișoara”. Aceasta este o ocazie unică de a explora istoria unui grup experimental din Timișoara din anii ’70, Grupul Sigma, care a contribuit la identitatea campusului universitar și a fost un pionier în domeniul transdisciplinarității. Prezentarea va aduce în prim-plan modul în care Grupul Sigma a îmbinat discipline precum arta, matematica, psihologia și arhitectura pentru a oferi o educație inovatoare pentru generațiile viitoare.

„Universitățile au rolul de a educa, dar și de a fi catalizatori ai dezvoltării sociale, economice și urbane. Fondată ca răspuns la nevoile companiilor tehnologice, Universitatea Politehnica Timișoara a devenit parte din progresul orașului, iar călătoria sa în plan local a lăsat urme adânci la dezvoltarea industriei tehnologice, dar și la metamorfoza culturală și urbanistică. Campusul creativ al UPT este un microcosmos care încapsulează istoria transformatoare a ceea ce este astăzi orașul dinamic Timișoara. Iar această istorie își găsește locul de onoare într-o expoziție-manifest la Veneția, urmând să revină și în reflectoarele orașului din care a pornit”, precizează Alex Luca, coordonatorul proiectului Campus Creativ.

Expoziția „UPT Creative Campus – 100 years of sharing knowledge” de la Veneția este un moment de sărbătoare pentru Universitatea Politehnica Timișoara și un punct emblematic pentru Timișoara, orașul desemnat Capitală Europeană a Culturii în anul 2023.

În perioada iulie - decembrie 2023, campusul Universității Politehnica din Timișoara devine o platformă de regenerare socială, culturală și urbană prin intermediul proiectului „UPT Campus Creativ”. Acest program aduce un impact semnificativ pentru viața studenților și a întregii comunități universitare, precum și pentru comunitatea Timișoarei. Evenimentul de la Veneția oferă o nouă oportunitate de a prezenta campusul ca un spațiu bogat în istorie, care a influențat cultura, arhitectura și comunitatea orașului Timișoara.

Expoziția de benzi desenate, care celebrează 100 de ani de existență a campusului UPT, va fi ulterior prezentată și în Timișoara și Hunedoara, fiind accesibilă atât localnicilor, cât și turiștilor din cele două orașe. Informațiile despre expoziție vor fi comunicate prin canalele oficiale ale proiectului „UPT Campus Creativ”, precum și prin calendarul de evenimente disponibil pe site-ul evenimentelor aflate în cadrul programului „Timișoara 2023”: https://timisoara2023.eu/ro/proiecte/upt-campus-creativ/.

Inițiat de Universitatea Politehnica Timișoara și Liga Studenților din Facultatea de Automatică și Calculatoare, „UPT Campus Creativ” face parte din Programul cultural național „Timișoara – Capitală Europeană a Culturii în anul 2023”, finanțat prin programul Grow Timișoara 2023, gestionat de Centrul de Proiecte al Municipiului Timișoara, cu fonduri alocate de la bugetul de stat, prin Ministerul Culturii.

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1133 (s) | 43 queries | Mysql time :0.005790 (s)