News Flash:

Care este, de fapt, numarul maxim de oameni pe care il poate suporta Pamantul. Totul a fost calculat

20 Iulie 2018
1045 Vizualizari | 0 Comentarii
pamant

In prezent, pe Pamant traiesc 7,25 miliarde de oameni, iar numarul acestora este in crestere. La fiecare cinci zile, populatia lumii se mareste cu inca aproximativ un milion de persoane.

Populatia actuala a globului este de zece ori mai mare decat era acum 400 de ani. Iar cu doar 50 de ani in urma, pe Pamant traiau 2,5 miliarde de oameni. Imbunatatirea nivelului de trai si a serviciilor medicale a facut posibila cresterea sperantei de viata si o rezistenta sporita in fata bolilor, determinand o explozie rafica neasteptata si greu de imaginat acum cateva sute de ani. Totodata, rata nasterilor din anumite zone ale lumii se mentin ridicate.

Studii realizate de oameni de stiinta arata ca, daca lucrurile nu se vor schimba semnificativ, in urmatorii 40 de ani numarul de locuitori de pe Terra ar putea depasi 20 sau chiar 30 de miliarde. Cel mai grav, in aceste conditii, ar fi faptul ca s-ar ajunge astfel la secatuirea planetei, populatia riscand sa ramana fara resurse de apa, alimente si energie.

Alti cercetatori sunt mai temperati, estimand o crestere a numarului de locuitori ai planetei pana la aproximativ 10,5 miliarde in anul 2050. Oricum, problema resurselor limitate de care dispune Pamantul se pune de pe acum. In mod logic apare si intrebarea: Cati oameni poate sa suporte planeta, asigurandu-le acestora conditii bune de trai?

Carl Safina, autorul cartii „Privelistea din punctul lenes. Un an natural intr-o lume nefireasca” (The View From Lazy Point; A Natural Year in an Unnatural World”), raspunde la aceasta intrebare cu un „depinde”. „Depinde de modul in care traiesc. Daca fiecare primeste cate 800 kg de cereale pe an, ca americanii, atunci Pamantul poate duce 2,5 miliarde de oameni. Problema: am depasit aceasta etapa in 1950. Pamantul poate suporta zece miliarde de oameni care traiesc precum indienii. Problema: majoritatea indienilor vor sa traiasca asa ca americanii”, scria Carl Safina, intr-un articol publicat in „Huffington Post”.
Numai pentru construirea caselor, va fi nevoie de atata lemn, incat padurile din Indonezia, Myanmar, estul Rusiei si Papua Noua Guinee vor disparea pana in 2025, impreuna cu o serie de pasari, insecte si maimute, mai prevede acesta. Totodata, spune autorul citat, pentru a avea o densitate a automobilelor similara cu cea din SUA, China va trebui sa produca un numar cu 30% mai mare de masini decat exista astazi in lume. Acestea vor consuma carburant echivalent cu 98 milioane de barili de petrol pe zi. In prezent, omenirea produce, in medie, 85 milioane de barili de petrol pe zi.

Biologul american Joel Cohen de la Universitatea Rockefeller, sustine in cartea sa pe acest subiect, ca este nevoie de 900 tone de apa pentru a creste o tona de grau. Pentru a supravietui, omenirea are nevoie de foarte mult teren pentru a produce alimente, imbracaminte, medicamente, materiale de constructie, aer si apa curate suficiente pentru toti locuitorii. Conform calculelor sale, in medie, este nevoie de 2,1 hectare de pamant cu apa pentru a-i furniza toate cele necesare unui singur om. Daca acest om traieste la standardele din SUA, are nevoie de zece hectare, iar acest lucru inseamna ca, pentru ca toti oamenii sa aiba o viata similara cu cea a americanilor, avem nevoie de inca patru planete Pamant, scrie „The Guardian”.

Viorel Badescu, profesor la Universitatea Politehnica Bucuresti, este de parere ca un nivel estimat al populatiei planetei de 9 miliarde de oameni, in 2050, este inca departe de limita pe care o poate suporta Pamantul. Profesorul roman, alaturi de Richard Cathcart, un consultant geografic din Burbank, California, au reluat calculele profesorului John Fremlin, folosind modele termodinamice moderne. In opinia celor doi specialisti, asumand ca fiecare om emite, in medie, o caldura de 120 de wati si ca temperatura la suprafata Terrei nu ar trebui sa creasca prea mult, Pamantul ar putea suporta o populatie de 1,3 milioane de miliarde de oameni fara sa se supraincalzeasca. Cei doi cercetatori au admis, insa, faptul ca resursele planetei ar fi sever diminuate cu mult inainte de atingerea acestui nivel maxim al popuatiei.

In aceste conditii, orientarea industriilor si a populatiei catre utilizarea energiilor verzi, regenerabile, precum si cautarea asidua a unor noi surse de energie sunt actiuni care incearca sa previna un dezastru social care va veni nu stim peste cat timp – cateva sute sau doar cateva zeci de ani.
Alta viziune…

Daca cineva crede ca planeta se lupta deja cu povara celor cateva miliarde de oameni, ar trebui sa se mai gandeasca. Cercetatorii au estimat care ar putea fi limita absoluta a nivelului demografic si sustin ca Terra poate face fata la un numar de 20 de ori mai mare decat suntem in prezent, nota cotidianul britanic „The Guardian”.

Constrangerile viitorului aglomerat

„Constrangeri precum disponibilitatea hranei si necesitatile psihologice ar putea deveni critice in viitorul relativ apropiat. Dar acestea sunt supuse unor schimbari permanente ca urmare a dezvoltarii civilizatiei umane si tehnologiei”, a apreciat profesorul Badescu.

Daca aceste piedici vor putea fi depasite, si este un mare „daca”, oamenii de stiinta cred ca estimarile si calculele lor ofera o limita absolut realista a viitorului nivel demografic ce poate fi atins pe Terra. Descriind Pamantul, in cazul in care aceasta limita ar fi atinsa, profesorul Cathcart creioneaza o lume in care am vedea foarte putin in afara de umarul vecinului sau al vecinului vecinului nostru, spune el. Lumina zilei va deveni o raritate, in masura in care majoritatea vom locui in zgaraie-nori de 2.000 de etaje inaltime.
Pentru a se pastra in limitele ratiunii, oamenii de stiinta au presupus ca un acoperis urias va trebui amplasat deasupra oceanelor lumii si ca uscatul ar trebui sigilat. Sisteme uriase de colectare a luminii solare ar inveli suprafata Pamantului, permitandu-le oamenilor sa controleze lumina soarelui si temperatura din interiorul invelisului. „Oamenii vor trai ca niste prizonieri intr-un soi de oras inchisoare foarte bine organizat. Totul va fi complet reciclat si nimic nu va mai fi irosit”, a mai adaugat profesorul Cathcart.

surse:

money.ro
romanialibera.ro

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1190 (s) | 43 queries | Mysql time :0.006200 (s)