News Flash:

Premiera medicala: Cancer de san in forma avansats si metastazat, vindecat complet cu ajutorul unei terapii noi - Imunoterapia

18 Iulie 2018
770 Vizualizari | 0 Comentarii
cancer vindecat imunoterapie 600x300

O femeie cu cancer de san in forma avansata si metastazat in alte zone ale corpului a fost vindecata complet cu ajutorul unei terapii noi prin care medicii au folosit puterea sistemului imunitar al femeii pentru ca acesta sa lupte cu tumorile.

Este pentru prima data in istorie cand un pacient in stadiu avansat a fost tratat cu succes printr-o forma de imunoterapie care utilizeaza celulele imunitare ale pacientului pentru a gasi si a distruge celulele canceroase care s-au format in organism, noteaza semneletimpului.ro.

Judy Perkins, inginera din Florida, avea 49 de ani cand a fost selectionata pentru testarea unei terapii noi si radicale, scrie The Guardian. Femeia parcursese mai multe runde de chimioterapie, care nu au stopat cresterea tumorii canceroase care se dezvolta in sanul ei drept si care se raspandea spre ficat si alte organe.

Medicii care au tratat-o la Institutul National de Cancer din Maryland, SUA, sustin ca raspunsul pacientei la tratament a fost „remarcabil”: terapia a distrus celulele canceroase, prin urmare femeia este sanatoasa de doi ani.

„Starea sanatatii mele s-a deteriorat foarte mult inspre sfarsit, iar tumora imi apasa pe un nerv, ceea ce ma facea sa imi petrec timpul doar incercand sa nu ma misc deloc ca sa nu ma doara.

Renuntasem la lupta”, spunea Perkins, careia medicii ii dadusera un prognostic de maximum trei ani. „Dupa ce tratamentul mi-a dizolvat cea mai mare parte din tumoare, am fost capabila sa fac o drumetie de 60 de kilometri”.
Tratamentul care i-a fost aplicat lui Judy Perkins a fost descris in jurnalul Nature Medicine. Acesta a pornit de la recoltarea si analizarea unei bucati mici din tesutul tumoral. Medicii au studiat ADN-ul tumorii pentru a gasi mutatiile specifice cancerului de care suferea Perkins. Din biopsia tumorii, ei au extras apoi celulele imunitare care au invadat tumora pentru a o anihila, dar care nu au reusit sa faca lucrul acesta fiindca au fost fie prea slabe, fie prea putin numeroase. Doctorii au cultivat miliarde de astfel de celule imunitare in laborator si apoi au injectat circa 80 de miliarde de celule, atent selectionate, in organismul femeii. Terapia s-a desfasurat in paralel cu administrarea unui medicament standard care ajuta sistemul imunitar sa atace cancerele.

La 42 de saptamani de la administrarea tratamentului, Perkins a fost declarata vindecata si ramane in continuare asa. „Ma simt miraculos”, declara ea „si sunt mai mult decat uimita ca nu mai am cancer de doi ani. Imi dadusem demisia si imi planificasem deja moartea. Facusem o lista cu lucruri pe care sa le fac neaparat inainte sa mor, intre care sa ajung la Marele Canion. Acum m-am intors la viata mea normala.”

Laszlo Radvanyi, director stiintific in cadrul Institutului de Cercetare pentru Cancer din Ontario, care nu a fost implicat in tratamentul pacientei, spune ca „este un raspuns fara precedent la tratament intr-o forma atat de avansata de cancer de san”.

Succesul le da sperante milioanelor de persoane din lumea intreaga care sufera de cancer de san si de alte forme, precum cancer de ovare si cancer de prostata, care se trateaza foarte greu sau chiar sunt fatale. Expertii avertizeaza totusi ca tratamentul s-a dovedit eficient in cazul unei singure femei. De aceea este necesara efectuarea unor teste clinice la scara, pentru a aprecia stiintific eficienta terapiei in cazul altor pacienti.


san laszlo radvanyi cancer
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1133 (s) | 43 queries | Mysql time :0.006001 (s)