News Flash:

VREMEA in BANAT si in celelalte regiuni ale tarii pana pe 30 martie

17 Martie 2014
1290 Vizualizari | 0 Comentarii
Administraţia Naţională de Meteorologie a realizat o estimare a evoluţiei valorilor termice şi a precipitaţiilor în intervalul 17 - 30 martie, pentru toate regiunile din ţară: Banat, Crişana, Transilvania, Maramureş, Moldova, Dobrogea, Muntenia, Oltenia şi la munte. Estimarea este realizată folosind produsele numerice ale Centrului european pentru prognoze pe medie durată (ECMWF) de la Reading, Anglia. Sunt prognozate temperaturile maxime şi minime, mediate pentru fiecare regiune a ţării şi adaptate local cu modele statistice şi sunt indicate perioadele cu probabilitatea cea mai ridicată de apariţie a precipitaţiilor.

BANAT

Vremea va fi calda în prima saptamâna a intervalului de prognoza, iar a doua saptamâna va avea un regim termic normal pentru ultima decada a lunii martie. Astfel, pâna pe data 20 martie, maximele diurne se vor încadra, în medie, între 16 si 18 grade, iar în intervalul 21-24 martie acestea vor fi de 18...20 de grade Celsius, prezentând o abatere de 5...6 grade comparativ cu normele datei calendaristice. Din 25 martie pâna la sfârsitul lunii, o usoara racire va determina medii ale maximelor cuprinse între 14 si 16 grade. Totodata, minimele nocturne se vor mentine relativ constante, la valori medii de 4...6 grade.

În prima parte a intervalului doar pe 17 si 19 martie, izolat, vor fi ploi slabe cantitativ, iar dupa 23 martie va ploua aproape zilnic, dar pe arii mai extinse între 24 si 27 martie.

CRIŞANA

În prima jumatate a intervalului de prognoza regimul termic va fi cu aproximativ 5 grade mai ridicat decât cel normal, cu medii ale temperaturilor maxime de 15...16 grade pâna pe 20 martie si chiar de 18...19 grade între 21 si 23 martie. În a doua saptamâna se vor înregistra valori termice diurne de 14...16 grade, apropiate de mediile multianuale ale perioadei. Minimele nocturne se vor situa, pe tot parcursul perioadei de prognoza, între 3 si 6 grade, caracterizând un regim termic normal pentru a doua jumatate a lunii martie.

Va ploua slab, pe arii restrânse, în zilele de 17 si 19 martie, apoi probabilitatea de aparitie a ploilor va creste abia dupa 23 martie, însa acestea se vor semnala pe arii mai extinse pe 24 si 25 martie.

TRANSILVANIA

În prima saptamâna de prognoza valorile termice diurne vor fi cu aproximativ 5 grade mai ridicate decât cele normale pentru a doua jumatate a lunii martie, cu medii ale maximelor între 13 si 15 grade pâna pe 21 martie si între 16 si 18 grade în intervalul 22- 24 martie. În a doua saptamâna, o usoara racire aduce regimul termic la normal, cu maxime de 12...13 grade pâna la sfârsitul lunii. Pe tot parcursul intervalului de prognoza, minimele nocturne vor avea doar variatii nesemnificative, situându-se, în medie, între 0 si 3 grade Celsius, cu cele mai scazute valori pe 19 si 21 martie, dar si între 28 si 30 martie.

Vor cadea ploi slabe, izolat, pe 17 si 19 martie. Ulterior, probabilitatea pentru precipitatii va creste abia dupa 24 martie, iar pe 24 si 25 martie ploile pot fi moderate cantitativ.

MARAMUREŞ

În prima jumatate a intervalului de prognoza vremea va fi calda, cu medii ale temperaturilor maxime de 12...14 grade pâna pe 20 martie si de 16...18 grade între 21 si 24 martie. În a doua saptamâna, valorile termice vor scadea usor si se vor situa din nou între 12 si 14 grade, caracterizând însa un regim termic normal pentru ultima decada a lunii martie. Temperaturile nocturne nu vor avea variatii importante si se vor situa, în medie, între 2...4 grade Celsius.

Probabilitatea de aparitie a ploilor se va mentine relativ ridicata în cea mai mare parte a intervalului, iar pe 19, 24 si 25 martie acestea pot fi moderate cantitativ.

MOLDOVA

Regimul termic diurn va caracteriza, în prima saptamâna, o vreme în încalzire, cu temperaturi de la 14...16 grade la începutul intervalului spre 17...19 grade între 22 si 24 martie, abaterea pozitiva fata de normele perioadei fiind de aproximativ 8 grade. Din 25 martie o usoara racire a vremii va determina scaderea maximelor diurne spre 12...14 grade, comparabile cu mediile multianuale ale ultimei decade a lunii martie. Temperaturile nocturne se vor situa, în medie, între 2 si 4 grade Celsius, pe tot parcursul perioadei de prognoza.

Probabilitatea pentru ploi, slabe cantitativ si pe arii restrânse, va fi mai ridicata pe 19 martie, precum si în intervalul 24 – 27 martie.

DOBROGEA

În prima parte a intervalului de prognoza, valorile de temperatura vor fi usor mai ridicate decât normele climatologice ale perioadei, situându-se, în medie, între 12 si 15 grade, pâna pe 25 martie. Între 26 si 30 martie nu se vor mai depasi medii ale maximelor diurne de 13 grade, vremea devenind normala termic pentru sfârsitul lunii martie. Temperaturile nocturne vor avea valori cuprinse între 5 si 8 grade pe tot parcursul perioadei de prognoza.

În prima saptamâna probabilitatea de ploaie va fi redusa. Dupa data de 24 martie va ploua slab, iar pe arii mai extinse abia spre 26 - 27 martie.

MUNTENIA

Regimul termic diurn va caracteriza o vreme deosebit de calda în prima jumatate a intervalului de prognoza, când mediile temperaturilor maxime se vor situa între 16 si 21 de grade, cu pâna la 10...12 grade mai ridicate decât normele climatologice ale perioadei. Între 26 si 30 martie o usoara scadere a valorilor diurne va determina un regim termic normal, cu temperaturi medii de 14...16 grade. În cursul noptilor se vor înregistra minime termice situate, în medie, între 3 si 6 grade Celsius, atât în prima, cât si în a doua saptamâna de prognoza.

Ploile, slabe cantitativ si pe arii restrânse, îsi vor face aparitia cel mai probabil dupa data de 25 martie.

OLTENIA

Vremea va fi deosebit de calda în intervalul 17 – 24 martie, când se vor înregistra medii ale temperaturilor maxime între 16 si 21 de grade, în timp ce minimele nocturne se vor situa între 3 si 6 grade. Dupa 25 martie vor fi valori termice diurne de 14...15 grade, normale pentru ultima decada a acestei luni, iar temperaturile minime se vor mentine în jurul a 3...4 grade.

În prima saptamâna doar cu totul izolat si trecator sunt posibile ploi slabe, iar probabilitatea pentru ploi pe arii mai extinse creste dupa data de 24 martie, dar cu precadere în intervalul 24-27 martie.

LA MUNTE

Pe tot parcursul intervalului de prognoza valorile termice vor fi usor mai ridicate decât cele normale pentru a doua jumatate a lunii martie, dar vremea va fi calda cu precadere în intervalul 21...25 martie. Temperaturile maxime se vor situa între 6 si 9 grade, în medie, iar cele minime vor avea valori medii cuprinse între -2 si 1 grad, fara variatii semnificative.

Probabilitatea pentru precipitatii slabe, predominant ploi, va fi mai mare pe 17 si 19 martie, dar mai ales între 24 si 27 martie, când acestea se vor semnala la nivel local. Mediafax.ro


banat transilvania moldova dobrogea muntenia oltenia la munte
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2023 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.0843 (s) | 22 queries | Mysql time :0.028638 (s)