News Flash:

Viceprimarul Stoia ii ameninta cu dosar penal pe proprietarii fostului abator din Timisoara

24 Noiembrie 2013
1231 Vizualizari | 0 Comentarii

Proprietarii fostului abator din Timişoara (de pe Bulevardul Eroilor de la Tisa) s-ar putea alege cu dosar penal din cauza indolenţei în ceea ce priveşte întreţinerea clădirii monument istoric.

Aceştia au fost amendaţi cu 8000 de lei în luna octombrie, după care s-au pus pe treabă. Au avut şi o întâlnire cu viceprimarul Traian Stoia, căruia i-au promis că vor repara acoperişul abatorului. Însă, după o sumară acţiune de curăţenie, aceştia au "uitat" să-şi ducă până la capăt promisiunile. Clădirea şi terenul de sub ea aparţin, în proporţii egale, firmei Goldale Real Estate – membră a Ţiriac Holding – şi unei firme din Spania. 

După ce i-a lăutat pentru deschidere şi pentru intervenţia rapidă de după amendă, viceprimarul Stoia este din nou nemulţimit de atitudinea proprietarilor. Acesta urmează să aibă o nouă discuţie cu reprezentanţii celor două firme. „Au început să cureţe Abatorul de exemplu, dar s-au oprit înainte de a începe reparaţiile acoperişului. La începutul săptămânii viitoare vom avea o discuţie telefonică cu cei de la Ţiriac Holding. Următoarea măsură e dosarul penal şi pedepsele sunt de la 1 la 10 ani de închisoare. Vă rog să mă credeţi că nu-i niciun fel de joacă în treaba asta”, a declarat Stoia.

***

Reamintim că proprietarii abatorului au primit o amendă de 8000 lei pentru încălcarea Legii 422 din 2001, privind protejarea monumentelor istorice, dar şi pentru nerespectarea autorizaţiei de construire 2285 din 28.08.2008, emisă de Primăria Municipiului Timişoara, autorizaţie a cărei valabilitate a expirat fără ca societatea să solicite o alta nouă. Amenda are la bază Legea 422, art. 55, aliniatul 1, litera b.

Măsurile dispuse şi discutate de reprezentanţii primăriei şi ai poliţiei cu cei ai proprietarilor sunt punerea în siguranţă în regim de urgenţă a monumentului istoric, conform legii, şi obţinerea autorizaţiei de construire în regim de urgenţă pentru reabilitarea clădirilor existente în ansamblul monumentului istoric Abator, până la data de 16 ianuarie 2014. De asemenea, în acelaşi termen, trebuie realizată şi igienizarea celor 5 hectare de teren aferent construcţiilor.

Reprezentanţii Goldale Real Estate sunt primii care au înţeles importanţa demersului iniţiat de Primăria Timişoara cu privire la protejarea patrimoniului istoric. Este un prim pas. Aşteptăm cu interes punerea în operă a obligaţiilor asumate în procesul verbal şi salvarea unui monument important pentru istoria Timişoarei”, declara viceprimarul Traian Stoia pe data de 16 octombrie 2013.

Abatorul Orăşenesc, de pe Bulevardul Eroilor de la Tisa nr. 24, a fost construit între anii 1904 şi 1905, după planurile arhitectului László Székely. La acea vreme, autorităţile locale i-au încredinţat celui care a fost primul arhitect-şef al oraşului de pe Bega proiectarea unui abator modern, acesta fiind urmat de peste 20 de alte clădiri reprezentative pentru Timişoara. Abatorul şi-a încetat activitatea în 1989, iar din 1992 a fost lăsat în paragină. Astăzi figurează pe Lista Monumentelor Istorice şi este considerat una dintre clădirile urbane reprezentative din Timişoara. Ziuadevest.ro


stoia
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1201 (s) | 32 queries | Mysql time :0.005022 (s)