News Flash:

USR atrage atentia ca femeile platite cu drepturi de autor vor ramane din 2019 fara indemnizatie de crestere a copilului

6 Septembrie 2018
943 Vizualizari | 0 Comentarii
mama cu bebe2

Deputatul USR, Iulian Bulai, a declarat joi ca, de anul viitor, femeile care nasc si care au avut venituri din drepturi de autor risca sa nu mai primeasca indemnizatie de crestere a copilului, potrivit unei OUG privind concediul si indemnizatia de crestere a copilului adoptata de Guvern in martie.
„Femeile cu venituri din drepturi de autor, lasate de coalitia PSD-ALDE fara indemnizatia de crestere a copilului. O modificare, din martie 2018, a Codului Fiscal a schimbat definitia veniturilor din activitati independente din articolul 67, stipulat in OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia de crestere a copilului, iar Ministerul Muncii nu s-a grabit deloc, in cele cinci luni care au trecut, sa modifice corespunzator si ordonanta in cauza. In cazul mamelor care vor naste in martie 2019, niciun leu din drepturi de proprietate intelectuala nu va fi luat in calcul la stabilirea indemnizatiei de crestere a copilului. Pentru actritele, muzicienele, artistele vizuale, jurnalistele, scriitoarele si traducatoarele sau IT-istele pentru care drepturile de autor sunt principalul sau singurul tip de venit, asta inseamna ca vor primi o indemnizatie mult diminuata sau nu o vor primi deloc. E vorba, anual, despre sute, daca nu mii de mame cu venituri din drepturi de autor”, a declarat deputatul USR Iulian Bulai, vicepresedintele Comisiei pentru egalitate de sanse din Camera Deputatilor.

Acesta a dat doua exemple de diminuare a indemnizatiei pentru crestere a copiilor.

„A., o actrita care a nascut in iulie si care are doar venituri din drepturi de autor, ar fi trebuit sa primeasca o indemnizatie de crestere a copilului de 5.000 lei/luna. Va primi, in schimb, 3.000 lei/luna pentru ca i s-a scos din calculul indemnizatiei venitul din aprilie pana in iulie. Al., in schimb, o arhitecta care va naste in septembrie si care a avut venituri si din salariu si din drepturi de autor, va primi o indemnizatie de 1.250 lei/luna (cea minima), in loc de 4.500 lei/luna pentru ca la calcul nu i se iau in considerare veniturile din drepturi de autor din ultimele cinci luni”, a adaugat Bulai.

Vicepresedintele Comisiei pentru egalitate de sanse din Camera Deputatilor a sustinut ca ordonanta de urgenta referitoare la indemnizatia de crestere a copiilor pentru femeile cu drepturi de autor „este un act de rea vointa” si ca USR va incerca sa amendeze documentul.

„E o forma de discriminare si o condamn cu fermitate. Acest act de rea-vointa sau ignoranta la adresa celor care muncesc in cultura si in industriile creative va avea un impact major asupra vietii unor parinti si, in definitiv, a copiilor lor. PSD a hotarat ca aceasta categorie sociala sa nu beneficieze de un tratament egal, iar copiii nascuti in familii creative sa petreaca mai putin timp, in primii ani, cei mai importanti, cu mamele lor, fortate de PSD sa se intoarca la munca mult mai devreme. USR va amenda corespunzator OUG 111/2010”, a conchis Iulian Bulai. Mediafax


oug guvern psd-alde actrita
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1248 (s) | 43 queries | Mysql time :0.006724 (s)