News Flash:

Universitatea Eftimie Murgu din Resita, ultima la nivel national? Conducerea Universitatii contesta clasamentul intocmit de Societatea Academica Romana

23 Noiembrie 2016
933 Vizualizari | 0 Comentarii
univ murgu resita
Conducerea Universitatii Eftimie Murgu din Resita a informat, luni, ca contesta raportul facut de Societatea Academica Romana, care claseaza aceasta unitate de invatamant superior pe ultimul loc la nivel national, si va trimite o scrisoare deschisa catre SAR, prin care va solicita sa ii fie transmise criteriile si grila de punctaj pe baza carora s-a facut respectiva evaluare. 
''Societatea Academica din Romania a facut public Raportul integritatii universitare, unde, spre surprinderea noastra, ne-am clasat pe un neonorant ultim loc, ce ne-a facut sa ne punem anumite intrebari. Este de apreciat efortul celor de la SAR, acela de a lupta pentru universitati curate in Romania si din partea noastra au tot sprijinul si intreaga noastra colaborare. Ceea ce nu intelegem noi este punctajul care ne-a fost acordat sau, mai bine spus, care nu ne-a fost acordat, la unul dintre criteriile luate in calcul la stabilirea ierarhiei finale. In cadrul aceluiasi proiect, un raport intermediar din anul 2015, perioada de evaluare fiind 2012 - 2016, claseaza Universitatea Eftimie Murgu din Resita pe locul 14 la transparenta, dintre cele 48 de universitati din Romania. Nu stim ce s-a intamplat din punctul de vedere al transparentei, din data de 27 mai 2015, cand a fost publicat acel raport pe site-ul Romania Curata, pana in acest an, cand am ajuns de la 75 de puncte din cele o suta, la zero puncte, astazi'', a declarat, intr-o conferinta de presa, rectorul Universitatii Eftimie Murgu din Resita, conf. univ. dr. Andrade Bichescu. 
Conform acestuia, raportul a avut in vedere cinci mari criterii: transparenta si corectitudine administrativa, corectitudine academica, calitatea guvernantei, corectitudinea financiara si meritocratia. 
''Am fost surprinsi sa vedem ca la primul criteriu, transparenta si corectitudine administrativa, am fost punctati cu zero, in timp ce la alte trei criterii suntem peste medie sau la media realizata la nivel national. Transparenta si corectitudinea administrativa au constat, dupa cum spune si Raportul SAR, in faptul ca universitatilor evaluate li s-au cerut, prin e-mail, 28 de documente ce, ulterior, au stat la baza celorlalte etape ale cercetarii, solicitare care, pe e-mail-ul universitatii nu a venit niciodata. Universitatile care nu au raspuns solicitarilor prin e-mail, acestea le-au fost retransmise in format fizic. Dupa cate stim noi, aceste solicitari nu au ajuns la universitatea noastra. In plus, raspunsul la cele mai multe din cele 28 de solicitari se regasesc pe site-ul institutiei noastre, la informatiile de interes public. Noi chiar am elaborat o astfel de lista, cu toate solicitarile SAR, unde am pus, in dreptul fiecareia, link-urile catre documentele respective'', a afirmat Bichescu. 
El a informat ca a doua etapa a cercetarii a constat intr-o vizita a doi reprezentanti ai SAR la Universitatea Eftimie Murgu din Resita, care au solicitat mai multe documente, pe care unitatea de invatamant superior le-a pus, in totalitate, la dispozitia acestora. 
Societatea Academica din Romania a avut, potrivit rectorului universitatii resitene, si o actiune in instanta impotriva Universitatii Eftimie Murgu, motivul fiind neasigurarea accesului la informatii. Solutia finala a Tribunalului, din data de 2 februarie 2016, respinge ca inadmisibila actiunea, ceea ce inseamna ca cei de la SAR nu au putut sa faca dovada ca ne-au trimis solicitarile, prin e-mail, fax sau posta, a mentionat Andrade Bichescu. 
Conducerea Universitatii Eftimie Murgu sustine ca isi doreste, in continuare, o colaborare cu SAR ori cu alte organisme care sunt interesate de bunul mers al sistemului educational, fapt pentru care va adresa o scrisoare deschisa catre Societatea Academica din Romania, prin care va solicita sa ii fie transmise care au fost criteriile si care a fost grila de punctaj pe baza carora s-a facut aceasta evaluare. 
''Daca, intr-adevar, au fost lucruri neconforme, este bine sa le stim, sa tinem cont de ele si sa le eliminam'', a precizat rectorul Universitatii Eftimie Murgu. AGERPRES
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1144 (s) | 43 queries | Mysql time :0.005929 (s)