News Flash:

Turnul de Apa din Iosefin, pe punctul de a fi transformat in centru cultural de catre o asociere de patru firme

4 August 2021
400 Vizualizari | 0 Comentarii
Turnul De Apa

Primaria Timisoara a lansat in luna iulie licitatia pentru refacerea Turnului de Apa de pe str. Baritiu din Iosefin. Acesta va fi transformat intr-un centru cultural, cu lift panoramic si terasa belvedere. Majoritatea banilor vin prin Granturile SEE 2014-2021 din Programul Ro-Cultura, contractul fiind semnat inca din septembrie 2020. De proiect se ocupa primaria si Asociatia Prin Banat.

„Amenajarea exterioara presupune o rampa de acces catre turn si amplasarea unei mici constructii (birou administrativ si grupuri sanitare), care impreuna sa constituie un aparat complex de intrare. Accesul in turn este tratat ca un traseu pentru observarea constructiei din exterior si care poate fi folosit ca spatiu expozitional. Se va demola gardul existent, se va amenaja terenul cu rampa de acces, se vor realiza gradene de beton si o copertina”, se arata in documentatie.

Turnul de Apa din Iosefin va fi transformat complet, va avea scari interioare noi, tamplarie exterioara noua, vor fi curatate finisajele existente, caramida aparenta/beton si va avea finisaje interioare noi. In interior va fi amplasat si un lift panoramic, iar retelele de utilitati vor fi refacute si va fi realizat un sistem de iluminat arhitectural atat pentru interior, cat si pentru spatiul exterior. La intrare va fi amenajata o cafenea, iar sus va fi amenajata o terasa belvedere.

O singura oferta a fost depusa la licitatia PMT. Vine de la asocierea Alca European Foundss (lider) – Research Consorzio Stabile Societate Consortile ARL – Nibaco – Echipament Electric. Societatea care este lider de asociere are sediul din comuna Dridu, judetul Ialomita, are ca obiect de activitate „lucrari de constructii a cladirilor rezidentiale si nerezidentiale” si a fost infiintata in anul 2017. A avut sapte angajati in anul 2020 si un profit de 1,3 milioane de lei.

Research Consorzio Stabile Societate Consortile ARL vine din Napoli si are sucursala in Bucuresti si se ocupa de ceva timp de lucrarile din situl arheologic de la Pompeii. In Romania a avut multe lucrari, inclusiv la Turnul Pompierilor de la Cluj, unde nu a finalizat lucrarile la timp, cerand o prelungire, dar si la sediile SRI si IPJ din Cluj-Napoca, precum si pentru reabilitarea Muzeului de Istorie Nationala si Arheologie din Constanta sau a Cetatii Carsium din Harsova. Consortiul italian era investigata de autoritati pentru eventuale legaturi cu Cosa Nostra, scria, in 2019, presa nationala.

Celelalte doua firme au sediile in judetul Dolj (Nibaco) si in judetul Teleorman (Echipament Electric).

Primaria Timisoara a pus la bataie pentru transformarea Turnului de Apa cel mult 7,88 milioane de lei cu tot cu TVA. Majoritatea banilor (7,3 milioane de lei – n.r.) sunt bani norvegieni. Termenul de executie este de 15 luni, iar data de finalizare a proiectului desfasurat cu fonduri norvegiene este 29 februarie 2024.

Monumentul industrial de pe strada Gh. Baritiu, cu inaltimea de 52 de metri, a fost ridicat in 1914, ca un „frate geaman” al celui din cartierul Fabric, construit cu doi ani inainte. A fost proiectat de arhitectul Laszlo Szekely pentru a servi pentru compensarea consumului maxim de apa din cursul zilei. Atat turnul din Iosefin, cat si cel din Fabric puteau aproviziona orasul cu apa timp de patru ore.

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1160 (s) | 32 queries | Mysql time :0.006371 (s)