News Flash:

Traditii si superstitii de Sfanta Maria Mare

10 August 2017
1002 Vizualizari | 0 Comentarii
sfanta maria mare2
Praznicul Adormirii Maicii Domnului este una dintre cele mai importante sarbatori din calendarul ortodox si de ea se leaga o sumedenie de traditii si superstitii

In multe sate romanesti nu se aprinde focul cu doua zile inainte de Sfanta Maria Mare. Nerespectarea acestei superstitii aduce pericol de boala, incendiu si boli care pocesc pentru cei ce mananca gatit la foc in aceste zile. Multi cred ca daca vei aprinde focul in aceste zile, de foc vei pieri, iar mamele nu gatesc pentru a-si feri copiii de boli, anunta Realitatea TV.

Gospodarii vor avea recoltele blestemate si fara roade daca vor lucra in aceasta zi mare, iar vitele li se vor imbolnavi si gospodaria se va destrama.

Se spune, conform traditiei populare, ca aceasta sarbatoare se tine mai ales pentru sanatate, pentru casatorie, pentru nastere usoara si pentru vindecari.

Oamenii merg la biserica unde inalta rugaciuni Fecioarei Maria: fetele de maritat pentru un "ursit" bun, femeile pentru temeiul gospodariei, iar barbatii pentru recolte bogate

De Sfanta Maria Mare, fetele nemaritate, care doresc sa isi gaseasca ursitul, trebuie sa poarte in san de-a lungul intregii zilei un fir de naprasnic (feriga in unele zone) si sa se roage la icoana Maicii Domnului, tinand candela aprinsa.

Se spune ca naprasnicul are puterea de a aduce dragostea fetei care il poarta de Sfanta Maria Mare, aceasta planta a dragostei atragand totodata petitori in jurul fetei respective. Inteleptii satului sunt cei care, conform traditiei, trebuie sa imparta flori de naprasnic tinerelor fete pentru a le ajuta sa isi gaseasca un bun crestin ca sot.

De Sfanta Maria Mare fetelor le este interzis sa isi taie parul si sa-l arunce la gunoi. De asemenea, este interzis scaldatul in ape curgatoare.

sarbatori traditii superstitii
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1151 (s) | 32 queries | Mysql time :0.004581 (s)