News Flash:

Toader le raspunde procurorilor CSM, care au spus ca ministrul a facut afirmatii GRAVE la adresa justitiei: Voi cere un raspuns privind cererea procurorilor din Brasov de suspendare a deciziilor CCR

29 August 2018
673 Vizualizari | 0 Comentarii
tudorel toader4

Tudorel Toader le raspunde procurorilor CSM, ingrijorati de declaratiile ministrului potrivit carora PICCJ s-a indepartat de la rolul constitutional, precizand ca le va cere un raspuns oficial care sa arate cat de ingrijorati au fost si cand procurorii din Brasov au cerut suspendarea deciziilor CCR.
„Ingrijorarea secventiala a procurorilor din CSM! Pe data de 27 august 2018 declaram faptul ca 'Ministerul Public s-a indepartat de rolul constitutional pe care il are'. Pe data de 28 august 2018, procurorii din CSM (din care face parte si procurorul general de la PICCJ) au luat act cu ingrijorare de respectiva declaratie. Astazi, 29 august 2018, voi solicita de la CSM un raspuns oficial din care sa rezulte cat de ingrijorati au fost aceeasi procurori din CSM la solicitarea unanima a procurorilor din cadrul Parchetului de pe langa judecatoria Brasov de suspendare a deciziilor Curtii Constitutionale”, a scris ministrul Justitiei, Tudorel Toader, pe Facebook.

Este vorba despre cererea procurorilor Parchetului de pe langa Judecatoria Brasov, de suspendarea a oricaror decizii din partea CCR sau din partea celorlalti factori implicati in procesul legislativ cu privire la legile justitiei pana la emiterea avizului Comisiei de la Venetia si respectarea intocmai a recomandarilor GRECO.

Procurorii CSM au reactionat, marti, la declaratiile lui Tudorel Toader, potrivit carora Ministerul Public s-a indepartat de la rolul constitutional, si precizeaza ca acestea reprezinta afirmatii grave la adresa justitiei din Romania, ei subliniind nevoia unui mesaj echilibrat.
„Sectia pentru procurori a luat act cu ingrijorare de declaratiile publice ale ministrului justitiei din data de 27.08.2018, potrivit carora „Ministerul Public s-a indepartat treptat de la rolul constitutional pe care-l are (…) s-a indepartat progresiv de la rolul de garantare a drepturilor si libertatilor cetatenesti”. Aceste declaratii care acrediteaza ideea ca procurorii isi desfasoara activitatea cu incalcarea cadrului legal si a libertatilor fundamentale ale cetatenilor reprezinta afirmatii grave la adresa justitiei din Romania. Sectia pentru procurori atrage atentia ca astfel de afirmatii cu caracter general sunt de natura a pune la indoiala activitatea si credibilitatea Ministerului Public”, arata CSM, printr-un comunicat de presa.

Procurorii CSM mai subliniaza nevoia unui mesaj public „echilibrat si responsabil care sa consolideze increderea cetateanului in actul de justitie, indatorire care revine deopotriva tuturor reprezentantilor institutiilor publice”, inclusiv ministrului Justitiei, Tudorel Toader.

Precizarile vin dupa ce Tudorel Toader a declarat, referitor la afirmatiile lui Augustin Lazar potrivit carora evaluarea lui a venit brusc, ca decizia nu este una nici din senin, nici circumstantiala, deoarece ministrul a observat cum Parchetul General s-a indepartat, treptat, de la rolul constitutional pe care il are.

„Decizia de demarare a procedurii de evaluare a procurorului general nu a venit nici din senin, nici circumstantial. Am observat de-a lungul timpului cum Ministerul Public s-a indepartat treptat-treptat de la rolul constitutional pe care-l are. Eu am observat cum activitatea Ministerului Public s-a indepartat progresiv de la rolul de garantare a drepturilor si libertatilor cetatenilor. Criteriile sunt cele din lege.Voi face evaluarea in maxim 30 de zile. Voi prezenta public rezultatele. Eu n-as spune acum ca vor fi negative sau pozitive. Voi face o radiografie a activitatii manageriale desfasurate de catre procurorul general si voi trage o concluzie. Decizia nu am luat-o din senin, nu a fost una datorata unor imprejurari”, a declarat ministrul Justitiei, Tudorel Toader.

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1139 (s) | 32 queries | Mysql time :0.005013 (s)