News Flash:

Titu Bojin respinge ideea construirii unui Spital Regional la Timisoara. "De ce sa avem un spital mamut si sa le omoram pe celelalte?"

3 Februarie 2015
1220 Vizualizari | 0 Comentarii
Titu Bojin
Titu Bojin: ”De ce sa avem un spital 'mamut' si sa le omoram pe celelalte pe care le avem?”
Presedintele Consiliului Judetean Timis, Titu Bojin, considera ca este mai benefic pentru populatie ca actualele spitale si clinici medicale care exista pe raza judetului sa fie modernizate si echipate cu aparate de ultima generatie decat sa fie parasite astfel de investitii in unitatile deja existente in favoarea unui spital 'mamut', care ar urma sa fie spitalul regional. 
”Eu am fost si am ramas adeptul ideii de a aduce la nivelul cel mai ridicat spitalele si clinicile pe care le avem. La banii pe care se spune ca i-am primi pentru un spital regional, acesta s-ar putea finaliza in 7-8 ani; mai repede, probabil ca nu se poate termina. As fi bucuros daca - asa cum am primit aprobarea pentru Spitalul Municipal, cele 13-14 milioane de euro, si pentru Spitalul Judetean cele 9,5 milioane de euro -, am putem aduce aparatura si dotarile necesare, sa mai contribuim si noi”, spune Bojin.
In opinia liderului administratiei timisene, dupa de unitatile spitalicesti existente vor ajunge sa fie dotate cu cele mai performante echipamente medicale, care sa vina in sprijinul personalului medical, deja foarte performant, atunci se poate discuta despre alte constructii regionale sau despre spitale speciale.
”Am mai avut discutii despre construirea unui mare spital (spre Giroc, n.r.) cu firme din SUA, din Grecia, si pana la urma nu a iesit acel proiect”, adauga presedintele CJ Timis. 
El nu respinge ideea unui parteneriat cu posibili investitori privati, daca vor aparea, in care Consiliul Judetean sa vina cu sume de bani pentru a putea crea spitale de specialitate, in mod deosebit, spitale de excelenta, scrie ziuadevest.ro
”Despre spitale regionale discutam in perspectiva urmatorilor 5-7 ani, in timp ce cu spitalele pe care le avem, modernizarea poate fi facuta intr-un an, iar cu putina ambitie, chiar si mai putin de un an. Cu dotarile, la fel: daca se aduc aparate si tehnica de specialitate pe anumite domenii care ne pot sprijini, nu stiu de ce ar trebui sa o luam neaparat de la capat, sa facem un spital 'mamut' si sa le omoram pe toate celelalte pe care le avem la ora actuala”, a declarat Bojin.
In 2006, ministrul de atunci al Sanatatii, Eugen Nicolaescu, promitea la Timisoara ca din 2008 aici va functiona un spital regional de urgenta, iar actualul Spital Judetean isi va inceta activitatea, cladirea celui din urma urmand sa fie repartizata altor servicii medicale care au un patrimoniu imobiliar mai sarac.
Mai mult decat atat, dupa anuntul respectiv, administratia Ostaficiuc a sistat finantarile pentru investitii la Spitalul Judetean, dupa cum spunea acesta, 'la sugestia ministrului sanatatii, Eugen Nicolaescu, care a declarat ca prioritatea sa este construirea unui spital regional in acest oras.
Noua unitate spitaliceasca urma sa ocupe o suprafata de 10 hectare, in partea de nord a orasului, langa iluzoriul viitor Spital Municipal, iar valoarea proiectului, de 150 de milioane de euro, fiind suportata de Ministerul Sanatatii. Regionalul era gandit sa aiba patru corpuri de cladire, cu o capacitate de 800 de paturi, aici urmand sa se faca medicina de performanta, in conditiile unei dotari la standarde europene, centrul de greutate al activitatii medicale din zona de vest a tarii urmand sa se mute la Timisoara.
Si, pentru ca banatenii sa nu mai imbatraneasca asteptand construirea spitalului regional, Cabinetul Ponta a transat situatia: la Timisoara nu se va construi niciun spital regional. Bineinteles, unda verde pentru un astfel de proiect au alte orase: Iasi, Cluj, Craiova. 
Timisoara a mai fost platforma unor nobile idei de construire a unor unitati spitalicesti in Calea Aradului: un nou Municipal (cand ministrul Sanatatii era Daniela Bartos) si un Institut Oncologic (anuntat de Ioan Bazac). Primul a ajuns refugiu pentru boschetari, iar cel de-al doilea - la fel ca orice proiect care trebuie finantat de la Bucurestiul - la care Timisul vine cu a doua vistierie bugetara din tara -, a murit in fasa promisiunilor electorale.
”Sunt 40 de ani de cand lucrez in Clinicile Noi. De atunci se spunea ca in Timisoara este nevoie de construirea unui Institut Oncologic. Este o mare nerealizare ca nu s-a realizat in timpul activitatii mele. Pana acum, nici eu, nici colaboratorii mei mai tineri nu au avut sansa sa vada realizat acest proiect. Totusi, Timisoara este un oras deosebit din Romania din multe puncte de vedere si au fost factori de decizie politica, economica, medicala, multi in Timisoara, dar nu s-a realizat. Cred ca Timisoara merita acest lucru pentru ca sunt pacienti care vin din Hunedoara, din Resita, din Satu Mare, din toata tara, ca sa fie tratati aici (...)”, a remarcat prof. univ. dr. Hortensia Ionita, seful sectiei de Hematologie in cadrul Spitalului Municipal Timisoara. 
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1369 (s) | 43 queries | Mysql time :0.009305 (s)