Oamenii de stiinta care monitorizeaza epidemia de Ebola in Guineea afirma ca virusul a suferit o mutatie, iar cercetatorii de la Institutul Pasteur din Franta incearca sa determine daca acesta a devenit mai contagios, relateaza BBC News Online.
Peste 22.000 de persoane au fost infectate cu virusul Ebola si 8.795 au murit in Guineea, Sierra Leone si Liberia. Oamenii de stiinta au inceput sa analizeze sute de mostre de sange de la pacienti din Guineea, pentru a observa cum se modifica virusul si a determina daca acesta se poate transmite mai usor de la o persoana la alta.
"Stim ca virusul se schimba mult", a declarat doctorul Anavaj Sakuntabhai, specialist in genetica. "Este important pentru diagnosticare si tratament. Trebuie sa stim cum se modifica virusul pentru a tine pasul cu inamicul nostru", a adaugat el, precizand ca s-au observat "cateva cazuri care nu prezentau simptome, cazuri asimptomatice".
"In prezent nu s-au aflat prea multe in privinta evolutiei virusului din punct de vedere geografic sau in corpul omului, astfel ca trebuie sa stim mai multe. Dar s-a observat ca exista mutatii", a declarat Noel Tordo, virusolog in cadrul Institutului Pasteur.
"Pentru moment, modul de transmitere este acelasi. Trebuie evitat contactul (cu o persoana bolnava)", a adaugat el.
Cercetatorii au analizat aproximativ 20 de mostre de sange de la bolnavi din Guineea si urmeaza sa mai primeasca alte 600 de mostre lunile urmatoare, pentru a afla daca virusul Ebola a devenit mai contagios. Un studiu similar efectuat in Sierra Leone a aratat ca virusul Ebola a suferit o mutatie considerabila in primele 24 de zile ale epidemiei, potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii.
Comentarii (0)