News Flash:

Tichete de 250 de lei pentru 3 milioane de romani. Cine va beneficia

10 Mai 2022
789 Vizualizari | 0 Comentarii
tichete

Guvernul va adopta luni Ordonanta privind voucherele pentru alimente si mese calde, care vor fi acordate o data la doua luni persoanelor vulnerabile. 3 milioane de persoane vor primi aceste vouchere. Bugetul este de 3,1 miliarde de lei, jumatate din bani urmand sa vina din fonduri europene.

 

 

Premierul a anuntat ca Guvernul va adopta doua ordonante de urgenta, prima fiind cea privind acordarea de vouchere de alimente si mese calde pentru persoane vulnerabile.

 

„Este vorba de 3 milioane de persoane care vor beneficia de aceste vouchere o data la 2 luni. Este o masura a carei valoare totala este de 3,1 miliarde de lei, iar 50%, jumatate din acesti bani vor proveni din fonduri UE”, a spus Ciuca.

 

Cea de-a doua Ordonanta de urgenta vizeaza acordarea celei de-a doua transe din sprijinul guvernamental de 5,2 miliarde de lei promis in pachetul de masuri Sprijin pentru Romania.

 

 

„Ordonanta pe care o vom adopta astazi se refera la cea de-a doua transa in valoare totala de 3,5 miliarde de lei, fonduri care vin de asemenea din fondurile UE. Este o masura cu beneficii pe termen mediu si lung si care va duce la finalizarea a peste 7.000 de proiecte de investitii”, a spus Ciuca.

 

Cand vor fi livrate

Cardurile vor fi livrate progresiv, din 1 iunie pana pe 31 decembrie 2022, de Posta Romana.

 

Nu toti beneficiarii vor primi in acelasi timp cardurile.

 

„Prima transa s-ar putea sa aiba perioada de distribuire a cardurilor iunie si iulie, dar nu ramane nimeni fara acest drept. Toata lumea intelege ca dintr-o data 3 milioane de carduri…si daca m-ati pune sa promit nu as putea sa-mi iau un astfel de angajament.

 

Fiecare card are un cip, un plastic, deci sunt multe. Mecanismul de emitere si de distributie nu este unul dintre cele mai simple.

 

Insa avem noroc ca avem Posta Romana, sunt peste 12.000 de factori postali si din acest punct de vedere pentru noi este o mare usurare, pentru ca altfel schema suferea multiple complicatii daca apelam la alta modalitate de distributie”, a spus Bolos.

 

Cum vor fi distribuite

Lista de beneficiari aflati in evidentele Casei de Pensii va fi transmisa Ministerul Investitiilor si Proiectelor Europene, responsabil ulterior de incarcarea contravalorii tichetelor sociale pe cardurile beneficiarilor.

 

„Mecanismul pe care l-am propus si pe care speram sa-l aprobe Guvernul, este ca aceasta lista de beneficiari aflati in evidentele Casei de Pensii este transmisa la MIPE, care va fi cel care va incarca pe cardurile beneficiarilor contravaloarea acestor tichete sociale si mai apoi beneficiarii se vor prezenta la magazinele alimentare din reteaua pe care o au emitentii de carduri pentru a-si putea cumpara produsele alimentare de baza de care au nevoie”, a declarat ministrul Bolos.

 

Cine va beneficia

Categoriile de persoane vulnerabile beneficiare de sprijin material sub forma de tichete sociale emise pe suport electronic sunt:

 

pensionarii sistemului public de pensii, pensionarii aflati in evidenta caselor de pensii sectoriale si beneficiarii de drepturi prevazute de legi cu caracter special, platite de casele teritoriale de pensii/casele de pensii sectoriale, ale caror venituri nete lunare proprii sunt mai mici sau egale cu 1.500 lei;

persoanele incadrate in grad de handicap grav, accentuat sau mediu, ale caror venituri nete lunare proprii sunt mai mici sau egale cu 1.500 lei;

familiile cu cel putin 2 copii in intretinere ale caror venituri nete lunare pe membru de familie sunt mai mici sau egale cu 600 lei;

familiile monoparentale ale caror venituri nete lunare pe membru de familie sunt mai mici sau egale cu 600 lei;

familiile care au stabilit dreptul la ajutorul social in conditiile Legii nr. 416/2001 privind venitul minim garantat;

persoanele fara adapost astfel cum acestea sunt reglementate potrivit prevederilor legale in vigoare;

persoanele in varsta de pana la 18 ani aflate in intretinerea acelor familii al caror venit mediu pe membru de familie este sub valoarea venitului minim garantat in plata prevazut de Legea 416/2001 privind ajutorul social cu modificarile si completarile ulterioare;

Conform proiectului, persoanele care se incadreaza in mai multe categorii dintre cele de mai sus beneficiaza de sprijinul aferent unei singure categorii din care fac parte la data acordarii acestuia.

 

Tichetele nu se considera venituri impozabile si, deci, nu reprezinta baza de calcul pentru stabilirea contributiilor de asigurari sociale de stat, sanatate sau contributia asiguratorie pentru munca.

 

Acestea nu permit efectuarea de operatiuni de retragere de numerar sau de preschimbare numerar.

 

Sumele vor trebui cheltuite pana la finalul anului. De precizat ca se dau amenzi daca aceste tichete sunt folosite/acceptate altfel, pornind de la 1,5 puncte amenda si ajungand pana la 20 de puncte.

 

Conform proiectului, un punct de amenda reprezinta contravaloarea unui salariu de baza minim brut garantat in plata. Adica, in cazul de fata este vorba despre 2.550 lei.

 

Bugetul masurii este de 4 miliarde lei, surse finantate din fonduri externe nerabursabile si de la bugetul de stat.

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1126 (s) | 32 queries | Mysql time :0.005107 (s)