News Flash:

Taxele si impozitele pe 2022, din nou la vot. Propunerea e tot de scumpire, pentru servicii de calitate

30 Noiembrie 2021
401 Vizualizari | 0 Comentarii
Primaria

Revine scumpirea impozitelor. Dupa ce au cerut revocarea hotararii prin care a fost stabilita valoarea impozitelor si taxelor locale pentru anul 2022, reprezentantii primariei le cer consilierilor locali sa voteze aceeasi propunere. Se temeau ca hotararea adoptata in octombrie va fi atacata de Prefectura, dupa ce a fost contestata de PSD si PNL.
 
Hotararea privind stabilirea impozitelor si taxelor locale pe anul 2022 a fost revocata saptamana trecuta. Va reamintim, proiectul a fost votat de doua ori in aceeasi sedinta de consiliu local, iar reprezentatii PMT s-au temut ca „s-ar crea dificultati in colectarea taxelor si impozitelor locale pentru anul 2020” dupa ce hotararea a fost contestata de PSD si PNL la Prefectura Timis.

Oficialii primariei spun acum ca propunerea ramane aceeasi: triplarea impozitelor pentru persoanele fizice care detin cladiri nerezidentiale si scumpirea cu 20% a impozitului pe locuinte. Cresterea este mai mare pentru cladirile nerezidentiale aflate in proprietatea persoanelor fizice, care vor plati la fel ca persoanele juridice, adica de trei ori mai mult decat pana acum.

Aceasta desi PSD se lauda, dupa revocarea hotararii, ca a reusit sa opreasca majorarea impozitelor.

„PSD a obtinut o victorie in plenul CLT. Hotararea ce prevedea ca taxele si impozitele sa creasca de la anul a fost revocata. Cum de s-a ajuns la aceasta revocare? Consilierul nostru Radu Toanca a depus o plangere la Prefectura prin care a semnalat ca votul pe acest proiect nu a fost exprimat legal, ceea ce e adevarat, pentru ca atunci cand s-a votat, proiectul a cazut la vot. Daca va vine sa credeti, unul din consilierii lor a gresit si, in loc sa voteze pentru majorare, a votat impotriva ei. USR a cerut atunci reluarea votului, a doua oara a iesit cum trebuia, dar nu pe procedura. Practic, am reusit sa oprim marirea de taxe speculand un viciu de procedura”, se lauda, pe Facebook, Mihai Ritivoiu, presedintele PSD Timisoara.

Hotararea votata in octombrie a fost contestata si de PNL, dar liderul liberalilor din oras, viceprimarul Cosmin Tabara, era convins ca va aparea o noua propunere cu acelasi scop. El a anuntat ca grupul PNL isi va mentine punctul de vedere si va vota din nou impotriva.

„Avem speranta ca, totusi, ceilalti consilieri vor fi in asentimentul nostru (Timisoara are deja cele mai mari impozite din tara…) si ar putea urma exemplul colegilor lor USR din tara. Daca la Timisoara USR forteaza majorari pe banda rulanta, in alte orase, alesii USR se opun majorarilor”, spunea Tabara.

Fritz: Daca vrem servicii de calitate, trebuie sa ne asiguram ca avem si venituri
Revenind la propunere, practic, persoanele fizice care au in proprietate cladiri nerezidentiale, adica imobile folosite pentru activitati economice, vor avea de platit un impozit de trei ori mai mare, prin aplicarea cotei de 1,95, crescuta de la 0,6 cat era anul acesta.

Impozitele pe cladiri rezidentiale au fost calculate cu o cota de 0,08% asupra valorii impozabile a cladirii, iar pentru anul 2022 se va aplica o cota de 0,10% asupra valorii impozabile a cladirii. Atentie, este vorba despre „cladirile rezidentiale si cladirile-anexa aflate in proprietatea persoanelor fizice”. Calculul este identic pentru persoanele juridice care detin cladiri rezidentiale.

„Asteptarile oamenilor se dezvolta, asteptarile fata de calitatea serviciilor publice, transport in comun, curatenie si asa mai departe, pretul de energie, de gaz, de care depinde si Primaria Timisoara, a crescut foarte mult. Asa ca am decis, pentru cladirile rezidentiale, pentru persoanele fizice, sa ne adaptam la nivelul unor orase precum Cluj, Bucuresti, Brasov, dar sa ramanem sub pragul unor orase precum Iasi, Constanta sau Oradea. Am adaugat un 0,02% si suntem la acelasi nivel ca si Bucuresti, Cluj, Brasov. Cred ca daca vrem servicii de calitate in Timisoara trebuie sa ne asiguram ca avem si venituri. In acelasi timp, bineinteles ca trebuie sa taiem din cheltuielile de functionare acolo unde este o risipa de bani”, explica, in vara, primarul Dominic Fritz.

PMT a estimat o crestere de 18 milioane de lei dupa majorarea impozitelor, pe anul 2022.

La fel ca la prima propunere, reprezentantii PMT vor ca bonificatia de 10% pentru cei care isi platesc impozitul integral pana in 31 martie sa se acorde doar persoanelor fizice. La primul vot, consilierul local Raul Ambrus, exclus din PNL, a depus un amendament care spune ca de bonificatie trebuie sa beneficieze si persoanele juridice. Amendamentul a fost votat inclusiv de alesii USR, iar Raul Ambrus le-a dat votul necesar pentru ca proiectul privind valoarea taxelor si impozitelor pe 2022 sa fie adoptat.

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1400 (s) | 43 queries | Mysql time :0.007123 (s)