News Flash:

Sute de posturi vacante in universitatile timisorene

22 Octombrie 2013
1386 Vizualizari | 0 Comentarii

Sute de norme didactice vacante în universitățile din Timișoara. Dacă la cea de Medicină se resimte lipsa de personal, celelalte unităţi de învăţămant superior chiar se bucură că pot să renunțe la o serie de posturi. De ce? Pentru că multe specializări nu mai sunt căutate de studenți, iar alte programe de studiu se suprapun la diferite facultăți și nu mai sunt necesare. Ordonanța dată de guvern în luna iunie, prin care au fost desființate mii de posturi vacante din instituțiile publice, le-a dat posibilitatea universitarilor să comaseze normele care nu mai prezinta interes.
Numărul mare de posturi vacante din universități reprezintă o armă cu două tăișuri. Pe de o parte, se resimte lipsa de personal, Iar pe de alta, se dorește renunțarea la multe dintre acestea. Printre instituțiile care duc lipsă de angajaţi se numără Universitatea de Medicină și Farmacie „Victor Babeș" din Timișoara. Aici, multe posturi nu sunt ocupate din cauza salariilor mici. Remunerația lunară nu depășește 1.500 de lei pentru un asistent universitar, aşa că nici candidaţii nu se înghesuie.

 
Marius Raica, rectorul UMF Timișoara, ne precizează: „Avem un deficit remarcabil de cadre didactice, din acest punct de vedere. Pot să vă dau cifra exactă: pe 1035 de posturi constituite în statul de funcții, ocupate sunt 690. 688 că și-au mai dat doi demisia în ultimele zile".
La alte unităţi însă, unele norme sunt comasate și reduse. La Universitatea de Vest din Timișoara lucrează aproape 800 de dascăli, dar sunt și aproximativ 300 de norme didactice vacante. Cu toate acestea, planurile instituției urmăresc desfiinţarea unor posturi.

 
„Imi doresc să fie o scădere mult mai mare, pentru că dorim să ne implicăm cat mai tare în restrangerea numărului specializărilor, a numărului de oferte educaționale pe licență și master, acolo unde oferta este mult prea stufoasă, mult prea ineficientă și din punct de vedere financiar, dar și există o serie de redundanțe între programele de studii", afirmă Marilen Pirtea, rectorul Universității de Vest din Timișoara.
Şi la Universitatea de Agronomie predau aproape 400 de cadre didactice și sunt vacante aproximativ 200 de locuri. Nici în acest caz, conducerea unităţii nu dorește să le scoată la concurs, pentru că numărul studenților e diferit de la un an la altul.
„Numărul de posturi vacante s-a redus, este undeva la 20%. Insă nu ne propunem să ocupăm aceste locuri pentru a avea o marjă de siguranță pentru perspectivă", ne-a declarat Paul Pîrșan, rectorul Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară a Banatului.
In Timișoara, aproximativ 40.000 de studenți urmează cursuri universitare, iar numărul cadrelor didactice este de aproximativ 2.500.


marius raica
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1227 (s) | 43 queries | Mysql time :0.006057 (s)