News Flash:

Primaria Timisoara va mari subventia acordata Colterm, de anul viitor

22 Octombrie 2013
1371 Vizualizari | 0 Comentarii

Primăria Timişoarei va mări, de anul viitor, subvenţia acordată societăţii Colterm, care furnizează agentul termic în oraş, ca urmare a creşterii, în ultimii ani, a preţului la toate materiile folosite pentru generarea energiei termice, a anunţat primarul Nicolae Robu, luni, într-o conferinţă de presă.

Măsura este necesară pentru ca populaţia să nu fie nevoită să plătească facturi mai mari pentru gigacalorie, dar şi pentru ca societatea Colterm să nu intre în faliment, a precizat edilul.

'Dincolo de cerinţele pe care le avem faţă de echipa managerială de la Colterm, trebuie să înţelegem că această societate a Primăriei Municipiului Timişoara nu poate rezista din punct de vedere economic fără creşterea preţului la abonat la gigacalorie, decat dacă se creşte subvenţia din partea Consiliului Local Timişoara', a spus Robu.

El nu a precizat, însă, cu cat va creşte subvenţia.

Edilul a reiterat faptul că le-a promis concitadinilor, în campania electorală, că facturile la încălzire nu vor creşte în mandatul său, ci, dimpotrivă, că va lua măsuri pentru reducerea cu pană la 25% a acestora, în condiţiile în care preţul gazului metan, al cărbunelui şi al păcurii se menţin constante.

Pe de altă parte, municipalitatea va demara în zilele următoare proiectul care prevede realizarea unui incinerator de deşeuri şi care are ca finalitate producerea căldurii în mod ecologic.

Valoarea proiectului este de 75 de milioane de euro cu TVA inclus, cu şanse de rambursare a 15 milioane de euro de către guvern.

Finanţarea este asigurată de caştigătorul licitaţiei, urmand ca în termen de 20 de ani, primăria să-i plătească acestuia rate. După doi ani, se poate trece pe producţie efectivă; deşeurile vor fi sortate şi compostate, iar ulterior folosite drept combustibil.

'Va rezulta energie electrică pe care o vom debita pe piaţa naţională şi vom încasa bani, dar va rezulta şi agent termic, în regim de cogenerare', a explicat Nicolae Robu.

Societatea IRE, înfiinţată pentru a realiza şi gestiona acest incinerator, va avea drept acţionar majoritar Primăria Municipiului Timişoara şi societatea Colterm, care vor deţine împreună 70% din acţiuni. Ca acţionar minoritar, cu 30%, va fi societatea Raroma (o firmă elveţiană înregistrată în Germania).

Profitul obţinut din vanzarea de energie electrică şi agentul termic, în cadrul procesului tehnologic, va contribui la reducerea preţului gigacaloriei şi, după cum susţine municipalitatea, la o reducere cu 25% a facturilor populaţiei.

După finalizarea proiectului (24 de luni, din care 6 luni sunt pentru proiect şi 18 luni pentru execuţie), se va trece la construcţia efectivă a incineratorului.


nicolae robu societatea ire
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1309 (s) | 32 queries | Mysql time :0.005124 (s)