News Flash:

O nouă încercare

Sportivul timişorean, Horia Colibășanu, încearcă să escaladeze Broad Peak (8051 m)

20 Iunie 2023
301 Vizualizari | 0 Comentarii


Horia Colibășanu se află la o nouă încercare de a escalada Broad Peak (8051 m), care va fi al zecelea vârf de peste 8000 de metri pe care îl va atinge. Așa cum a făcut de obicei, sportivul din Timișoara va aborda ascensiunea fără utilizarea oxigenului suplimentar și fără sprijinul șerpașilor.

"Expediția Broad Peak" face parte din proiectul lui Horia Colibășanu de a atinge cele 14 vârfuri de peste 8000 de metri de pe planetă. El a reușit deja să urce pe toate cele opt vârfuri de peste 8000 de metri din Nepal. Cel mai recent, în urmă cu un an, a realizat o premieră pentru alpinismul românesc atingând vârful Kangchenjunga. Acum, el se întoarce în Pakistan, locul în care în 2004 a început ascensiunile sale la altitudini mari, reușind să escaladeze cu succes K2 (8611 m), al doilea cel mai înalt vârf de pe Pământ.

“De pe Broad Peak se va vedea K2, cu care am început. Al zecelea vârf nu înseamnă o cifră magică, ci mai degrabă apropierea de obiectivul meu. Nu înseamnă că această cursă lungă, de aproape 20 de ani, se va fi încheiat, dar motivația și pregătirea îți pot da încredere că vei ajunge la finiș”, a transmis Horia Colibășanu.

Horia Colibășanu va pleca din București duminică, 26 iunie, către Islamabad, Pakistan. De acolo, va călători timp de două zile pe Karakorum Highway, care face parte din fostul Drum al Mătăsii, până la destinația sa, Askole. Următoarea săptămână va fi dedicată drumețiilor pe o rută apropiată de baza muntelui, la o altitudine de 4850 de metri.

Broad Peak, cunoscut și sub numele de K3 în trecut, se află în Masivul Karakorum, în munții Gasherbrum, la granița dintre Pakistan și China. La nord, este separat de K2 prin ghețarul Godwin-Austen. Numele său provine de la creasta sa lungă și uniformă. Broad Peak a fost escaladat pentru prima dată într-o expediție austriacă în 1957 de către Fritz Wintersteller, Marcus Schmuck, Kurt Diemberger și Hermann Buhl.

Expediția "Broad Peak 2023" este un proiect al Clubului Sportiv Alternative Timișoara, afiliat la Federația Română de Alpinism și Escaladă. Clubul desfășoară și monitorizează proiecte de alpinism în cadrul calendarului sportiv internațional.

Principali parteneri ai expediției sunt FAN Courier, Profi, Linde și Magazinele Himalaya. Alți parteneri includ Poka, Mammut, Petzl, Wetterbest, Temad, WD-40, Exim Banca Românească, clinica Ascendent și Atu Advertising, precum și Federația Română de Alpinism și Escaladă.

De-a lungul carierei sale, Horia Colibășanu a participat la 24 de expediții internaționale și este considerat românul cu cele mai mari performanțe în alpinismul de altitudine, având nouă "optmiari" urcați. Este singurul român care a ajuns pe vârfurile K2 și Dhaulagiri, doi dintre cei mai periculoși munți din lume. A fost distins cu medalia de aur pentru Merit Sportiv din partea guvernului Navarrei și cu premiul "Spirit of Mountaineering" (Piolets d'Or, 2009) din partea British Alpine Club, cel mai vechi club montan din lume. În 2017, a primit cea mai importantă distincție acordată de președintele României, Ordinul Național "Steaua României" în grad de Cavaler. De asemenea, este cetățean de onoare al orașelor Timișoara și Slatina.

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1196 (s) | 32 queries | Mysql time :0.004915 (s)