News Flash:

SOC! Dusmanul ascuns care ameninta aproape jumatate din populatia Timisoarei!

25 Noiembrie 2013
1300 Vizualizari | 0 Comentarii

Aproape 50% dintre timişorenii care au participat la un recent studiu se află sub ameninţarea principalul factor de risc în ceea ce priveşte decesele cauzate de bolile cardiovasculare: colesterolul – denumit şi inamicul din umbră.

Procentul este cu atât mai îngrijorător cu cât, în 2011, Organizația Mondială a Sănătății ne situa pe locul 3 la nivel european în ceea ce privește decesele cauzate de boli cardiovasculare, nivelul ridicat al colesterolului fiind recunoscut ca principal factor de risc.

La nivel național, 52,2% dintre cele aproximativ 6.600 de persoane care au participat la testări se află sub ameninţarea inamicului din umbră, fiindcă au nivelul colesterolului total peste media maximă admisă.

Dintre timișorenii care și-au măsurat nivelul colesterolului total în Luna Inimii, în urma testării gratuite oferite de Becel și Medsana, 47% au fost descoperiți cu valori care depășeșc limita maximă, 200 mg/dl.

Rezultatele testărilor demonstrează că 63.2% dintre persoanele depistate cu valori crescute ale colesterolului sunt femei, iar aproximativ 90% dintre acestea au vârsta mai mare de 40 de ani. Și în rândul bărbaților s-a observat un nivel crescut al colesterolui după depășirea vârstei de 40 de ani, 84.9% dintre cei depistați cu un nivel peste 200 mg/dl fiind peste această vârstă.

Bucureștenii sunt cei care au înregistrat cel mai mic procentaj al persoanelor cu un nivel crescut al colesterolului total – 46.2% dintre cei care au participat la testări. La polul opus, procentul cel mai mare de persoane cu un nivel al colesterolului peste limita maximă s-a înregistrat în Craiova – 69.2%, urmând Sibiu – 58.1%, Oradea – 55%, Ploiești – 54.6%, Constanța – 53.6%, Iași – 52%, Suceava – 49%, Brașov – 47.8%, Cluj – 47.7%, Timișoara – 47% și Galați – 46.4%.

„Datele colectate în Luna Inimii confirmă, din păcate, ceea ce arată statisticile la nivel național: colesterolul crescut este inamicul din umbră pentru mai mult de jumătate din populația adultă a României. Asta nu trebuie însă să ne descurajeze, ci dimpotrivă, să ne încurajeze să adoptăm câteva schimbări simple în stilul de viață: consumul zilnic de fructe și legume, înlocuirea grăsimilor animale din alimentație cu cele nesaturate (uleiuri vegetale, margarine tartinabile de calitate sau pește gras), 30 de minute de activitate fizică moderată în fiecare zi și evitarea fumatului (sau a locurilor în care se fumează) pot fi foarte eficiente în lupta împotriva colesterolului crescut” a declarat conf. dr. Florin Mitu, medic primar cardiolog.

În perioada 1-30 septembrie, Becel, în parteneriat cu clinicile partenere Medsana din Ploiești și din alte 11 orașe din țară, a oferit gratuit teste de colesterol total, amintind românilor că păstrarea colesterolului în limite normale este esențială pentru o inimă sănătoasă.

Testarea colesterolului total este un prim pas în evaluarea gradului de risc al unei persoane de a dezvolta afecțiuni cardiace. Verificarea periodică a nivelului de colesterol este cu atât mai importantă cu cât un nivel crescut de colesterol nu se traduce prin semne clinice, pe care pacientul să le poată identifica. Însă depășirea valorilor normale în mod constant pe o perioadă lungă de timp duce la depunerea colesterolului pe pereții interiori ai arterelor, îngreunând circulația sângelui și conducând, astfel, la probleme grave de sănătate. Ziuadevest.ro

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2023 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.0179 (s) | 33 queries | Mysql time :0.005713 (s)