News Flash:

Veste mai puțin bună pentru cei din Timiș

Serviciile de alimentare cu apă și canalizare oferite de Aquatim se scumpesc

12 Iunie 2023
220 Vizualizari | 0 Comentarii

Potrivit Deciziei nr. 98 din 18.05.2023 emisă de Autoritatea Națională de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilități Publice, Aquatim va majora tarifele pentru serviciile de alimentare cu apă și canalizare începând cu 1 iulie 2023 în întreaga sa arie de operare. Astfel, tariful pentru serviciul de alimentare cu apă va fi de 6,08 lei/mc (fără TVA), iar tariful pentru serviciul de canalizare va fi de 6,12 lei/mc (fără TVA). Aceste tarife nu includ cota legală de TVA, care este de 9% pentru fiecare serviciu.

Majorarea tarifelor este unul dintre condiționalitățile impuse de Uniunea Europeană pentru a putea accesa fondurile de investiții prin Fondul de Coeziune. Aquatim SA derulează în prezent un proiect amplu de investiții în valoare de aproximativ 240 de milioane de euro, finanțat din aceste fonduri europene. Prin intermediul acestui proiect, județul Timiș va beneficia de 22 de stații de tratare a apei, 483 de kilometri de conducte de alimentare cu apă, 6 stații de epurare, 412 de kilometri de rețele de canalizare, o linie de valorificare energetică a nămolului de epurare și un sistem SCADA regional pentru control și monitorizare automată a proceselor. Un avantaj al accesării fondurilor europene constă în faptul că 75% din suma alocată investițiilor este nerambursabilă. Aquatim contribuie la cofinanțarea proiectului cu suma de 14,4 milioane de euro.


Majorarea tarifelor este în conformitate cu strategia tarifară a companiei, care are ca obiectiv ajustarea tarifelor în termeni reali și în concordanță cu inflația. Aceasta se bazează pe o analiză economică cost-beneficiu realistă și pe necesitatea de a acoperi toate costurile de exploatare și de a constitui sursele necesare pentru cofinanțarea investițiilor realizate de companie din fonduri europene. Această măsură respectă și prevederile strategiei de tarifare pentru serviciile de apă și canalizare din Contractul de Delegare încheiat între Asociația de Dezvoltare Intercomunitară (ADI) Apă-Canal Timiș și Aquatim SA, precum și planul anual de evoluție al tarifelor pentru perioada 2018-2023. Strategia tarifară a fost aprobată de către Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Apă-Canal Timiș prin Hotărârea nr. 155 din 09.06.2022 și include pentru anul 2023 o creștere în termeni reali de 3,75% pentru tariful serviciului de alimentare cu apă și de 3,60% pentru tariful serviciului de canalizare, precum și o formulă de calcul pentru aplicarea inflației. Conform datelor furnizate de Institutul Național de Statistică, nivelul inflației de la ultimul tarif aprobat până în prezent, conform indicelui prețurilor de consum, este de 11,23%.

În urma majorării, Aquatim va avea în continuare unul dintre cele mai mici prețuri la serviciile de apă din România.
 

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1117 (s) | 32 queries | Mysql time :0.004814 (s)