News Flash:

Lovitură pentru administrația Fritz

Triplarea impozitelor pentru clădiri nerezidențiale ale persoanelor fizice, declarată ilegală de judecătorii Curții de Apel Timișoara

9 Iunie 2023
332 Vizualizari | 0 Comentarii

Primăria Timișoara a pierdut procesul privind triplarea impozitelor pentru clădirile nerezidențiale ale persoanelor fizice.

Astfel, administrația Fritz se confruntă cu o lovitură, fiind obligată să restituie banii celor care au plătit deja impozitul triplat. Decizia instanței de a declara ilegală majorarea de trei ori a impozitelor pentru clădirile nerezidențiale ale persoanelor fizice este responsabilă pentru această consecință.

Judecătorii Curții de Apel Timișoara au respins recursul depus de Consiliul Local Timișoara pe 8 iunie 2023, contestând astfel decizia Tribunalului Timiș care a considerat ilegală hotărârea de triplare a impozitelor. Avocatul Anton Trăilescu, în numele căruia a fost depusă plângerea, a menționat că Primăria Timișoara trebuie să restituie banii celor afectați de majorarea impozitului. Avocatul Ionuț Trăilescu, care a reprezentat tatăl său în acest caz, a confirmat această informație.

„Fiindcă prin această hotărâre judecătorească s-a dispus anularea unui act administrativ normativ produce efecte pentru toată lumea. Pe cale de consecință, în mod normal ar trebui să se restituie de la bugetul local sumele încasate nelegal cu titlu de impozit. Vedem ce se întâmplă. Dacă ar exista o conduită onestă din partea Consiliului Local, nu ar fi exclusă și adoptarea unei hotărâri de Consiliu Local prin care să se aprobe restituire a acestor sume încasate în baza unei hotărâri nelegale. Dacă nu se va face asta din oficiu, sigur că fiecare persoană interesat are dreptul să depună o cerere de restituire la direcția fiscală, iar un eventual refuz de restituire a lor ar putea fi atacat la instanță”, a afirmat avocatul Ionuț Trăilescu, pentru Adevărul.

Curtea de Apel Timișoara a emis sentința finală în dosarul privind triplarea impozitelor pentru clădirile nerezidențiale deținute de persoane fizice. Hotărârea, care a fost adoptată în 2021 pentru impozitele din 2022, a fost declarată ilegală. Această sentință este definitivă.

Într-un interviu acordat pentru adevarul.ro, Bogdan Marta, consilier al primarului Timișoarei a afirmat că “așteptăm motivarea instanței și, bineînțeles, vom pune în aplicare toate deciziile executorii stabilite de instanțele de judecată. După ce vom primi sentința in extenso, vom comunica măsurile ce urmează a fi luate pentru a respecta hotărârea luată de magistrații Curții de Apel”.

Viceprimarul Cosmin Tabără a fost primul care și-a exprimat opinia în legătură cu această lovitură suferită de administrație.

“Atunci când s-a pus problema majorării taxelor și impozitelor locale, pe clădiri, atât pentru persoane juridice, cât și fizice, eu și colegii consilieri din #PNL am cerut că acestea să nu fie majorate. Am venit cu argumente. După doi ani grei de pandemie, oamenii de afaceri, dar și cetățenii nu trebuie „subjugați” de taxe și impozite.

Într-adevăr, bugetul local nu stătea foarte bine, dar nu asta este soluția. Mulți și-au schimbat SAD-urile în spații de locuit și au evitat taxele. Alții nu au putut, dar situația economică nu ne dădea dreptul de a-i constrânge. Sunt alte soluții de a stimula economia, taxarea în exces nu este varianta bună pentru economia locală.

Ce a urmat se știe. Nu s-a ținut cont de părerea noastră, nici măcar în diminuarea taxei, iar rezultatele se văd în sentințele judecătorești: Curtea de Apel Timișoara a pronunțat sentința finală, declarând ilegală hotărârea de a tripla impozitele, luată în 2021, pentru impozitele din 2022. Sentința este definitivă, după ce judecătorii Curții de Apel Timișoara au respins recursul Primăriei. Decizia Curții de Apel, în motivare, menționează câteva aspecte pe care noi, în urmă cu doi ani, le-am descris atât în discuțiile purtate în birouri, cât și în ședința de Consiliu Local.

Concluzia? Cine a greșit să-și asume: Dominic Fritz și colegii săi de la USR, la care l-au adăugat pe Raul Ambruș în echipa lor de votanți. Așa au făcut 14 voturi cu care au luat decizia declarată ilegală.

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1182 (s) | 32 queries | Mysql time :0.005544 (s)