News Flash:

Semne care anunta aparitia varicelor

19 August 2018
2060 Vizualizari | 0 Comentarii
varice

Aparitia varicelor este conditionata de factori de mediu, dar si de factori genetici. Astfel, la persoanele la care parintii sufera de boala varicoasa incidenta acesteia este de 3-4 ori mai mare. „Mostenirea unui colagen mai lax, mai putin elastic, determina aparitia, in timp, a varicelor hidrostatice, si, in cea mai mare parte a cazurilor, cel putin unul dintre parinti sau bunici au sau au avut varice“, explica dr. Claudiu Chivu, pentru adevarul.ro.

De asemenea, exista o predispozitie legata de cromozomul  X  - cel care determina sexul feminin - precum si de perioada de sarcina - perioada in care creste presiunea intraabdominala si, implicit, apar conditiile presionale favorabile bolii varicoase, adauga  conf. dr. Zoltan Galajda, medic primar chirurgie cardiovasculara. Peste predispozitia genetica se suprapune predispozitia determinata de ortostatismul prelungit, adica de statul in picioare. „Exista anumite meserii care presupun o pozitie statica in picioare: confectioner, strungar, chirurg. Mai devreme sau mai tarziu, aceste persoane pot dezvolta insuficienta venoasa cronica sau varice hidrostatice“, avertizeaza dr. Claudiu Chivu.

Lipsa de miscare, sedentarismul, greutatea peste limita normala si constipatia cronica sunt alte cauze din pricina carora poate aparea boala varicoasa. La acestea se adauga sarcinile repetate, riscul crescand odata cu numarul de sarcini duse la termen. „Disconfortul la nivelul gambelor, senzatia de greutate, senzatia de arsura, de picioare umflate, venele dureroase si inestetice sunt primele semne care  anunta adesea aparitia varicelor la nivelul picioarelor. Acesta este momentul in care este bine ca pacientii sa ceara un consult de specialitate si sa urmeze toti pasii indicati de medicul specialist, astfel incat sa primeasca diagnosticul corect”, adauga specialistul Spitalului de Boli Cardiovasculare Angiomedica. Persoanele care stau in caldura sunt mai predispuse la a dezvolta varice. 

„Pe perioada verii, venele au tendinta la dilatare, devin mai laxe. Ca urmare, si simptomele insuficientei venoase devin mai pregnante: dureri musculare, senzatie de tensiune in gambe, picioare grele, contracturii musculare - asanumitii carcei, umflarea picioarelor la inceput la nivelul gleznei si apoi progresiv la nivelul gambei. Cu timpul, se dezvolta varicele, iar pielea poate deveni maronie si dura. In consecinta, putem conchide ca, in perioada de vara, boala varicoasa avanseaza, de regula, iar in cazurile avansate este perioada cand apar complicatiile: tromboflebita superficiala si ulcerul varicos“, mai spune dr. Claudiu Chivu, medic primar chirurgie cardiovasculara, potrivit sursei citate.


varicelor genetici hidrostatice
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1157 (s) | 43 queries | Mysql time :0.006085 (s)