News Flash:

Se demoleaza chioscurile de ziare din Timisoara, iar primaria vrea sa liciteze amplasamentele

17 August 2021
1334 Vizualizari | 0 Comentarii
chiosc ziare

Timisoara ramane fara chioscuri de ziare pe domeniul public, despre care primaria sustine ca sunt amplasate ilegal si operatorii nu plateau niciun fel de taxe la bugetul local. Unul dintre operatorii acestor constructii spune ca ultima taxa de ocupare a domeniului public a platit-o in luna mai si acuza municipalitatea ca lasa orasul fara ziare.
„Un numar de 41 de chioscuri amplasate fara contract si autorizatie pe domeniul public de mai multi ani si pentru care operatorii lor nu plateau niciun fel de taxe la bugetul local vor fi ridicate de Primaria Timisoara, costurile de transport si depozitare urmand sa fie suportate de firmele care le detin. Prin societatile din subordine, dupa operatiunile de ridicare a acestor chioscuri, se vor salubriza si repara parcelele pe care acestea au fost amplasate.

Cele doua firme care opereaza aceste chioscuri au fost somate inca din luna martie a acestui an sa le ridice de pe domeniul public, deoarece nu detin Acord de functionare ambulant, nu au contract de inchiriere a domeniului public si nu au achitat taxele de ocupare a domeniului public, insa acestea nu au facut demersuri pentru intrarea in legalitate”, transmit, luni, reprezentantii Primariei Timisoara.

Chioscurile amplasate pe domeniul public functioneaza inca de pe vremea fostei administratii in ilegalitate, dar nimeni din primarie n-a miscat niciun deget ca sa rezolve problema. Culmea este ca unii dintre operatorii chioscurilor virau taxa de ocupare a domeniului public la primarie.

„Le-am cerut operatorilor de chioscuri inca din luna martie sa le ridice de pe domeniul public, deoarece erau amplasate ilegal, se transformasera in obstacole pentru pietoni, erau inestetice si multe dintre ele nici macar nu functionau, devenind in timp cosuri de gunoi. Din pacate, operatorii de chioscuri, care vand si ziare, nu au inteles sa lucreze impreuna cu noi si cu directorii de ziare, nici macar dupa ce am dispus ridicarea primelor chioscuri. In perioada urmatoare vom stabili o lista cu potentiale locatii pentru amplasarea unor chioscuri, locatii care nu deranjeaza trecatorii, pe care le vom scoate la licitatie deschisa, precum si o serie de modele care sa se armonizeze cu zonele in care vor fi amplasate”, a declarat primarul Dominic Fritz.

Despre problema chioscurilor de pe domeniul public se vorbeste din aceasta primavara, cand city managerul Matei Creiveanu s-a intalnit cu operatorii acestor constructii. Le-a cerut acestora sa pregateasca urmatoarele:

  • „o propunere unitara de model chiosc de difuzare a presei, agreata intre cele doua retele de difuzare si asumata ca propunere comuna;
  • o lista unitara de amplasamente existente cu indicarea exacta a adresei (numar postal, intersectie, punct de reper etc.) pentru a le putea identifica cu usurinta si a putea determina daca este necesara sau nu schimbarea amplasamentului si unde ar putea fi noile amplasamente, luand in considerare propunerea de mai sus;
  • o lista a chioscurilor neutilizate pe care le veti indeparta de pe spatiul public prin eforturi proprii si un termen asumat pentru acestea”.

Reprezentantii primariei spun ca administratorul public al orasului a prezentat, in luna martie, „situatia in care se afla si au fost stabilite termene si pasi clari pentru remediere, insa acest lucru nu s-a intamplat”.
Nu este clar cum a cerut Primaria Timisoara lista de amplasamente de la operatorii de chioscuri, in conditiile in care terenul este al PMT. In plus, municipalitatea ar fi trebuit sa gandeasca un regulament pentru comertul stradal si sa pregateasca licitatiile pentru eventuale amplasamente.

Transparenta doar cand vrea primaria
Unul dintre cei doi proprietari de astfel de chioscuri de ziare din oras spune ca a trimis o adresa la primarie inca din 15 aprilie, prin care a solicitat „functionarea pana la organizarea unei licitatii privind aceasta activitate”.

„Cer prelungirea termenului (…) de ridicare a chioscurilor de ziare si reviste de pe domeniul public avand in vedere cosmetizarea acestora si punerea in aplicare a regulamentului comertului stradal privind comercializarea de ziare si reviste, pana la stabilirea unui model tip de chiosc agreat si impus pentru aceasta activitate si stabilirea locatiilor destinate acesteia. (…) Ridicarea chioscurilor de ziare si reviste de pe domeniul public ar insemna lasarea Municipiului Timisoara fara ziare locale si centrale, fara integrame, fara carti, fara reviste colectionabile si tematice”, a explicat operatorul in adresa trimisa primariei.

Acesta adauga ca „fosta conducere a primariei, in ultimii zece ani, nu a organizat nicio licitatie privind ocuparea spatiului public si amplasarea de chioscuri care comercializeaza ziare si reviste, de aici se trage lipsa contractelor privind ocuparea domeniului public”. Mai spune ca toate chioscurile de ziare sunt in locatii de peste 25 de ani, mai exact din anul 1993.

Nu i-a raspuns nimeni la adresa. In schimb, proprietarii de chioscuri au platit doua ture de amenzi, una de 300 de lei/chiosc si alta de 400 de lei/chiosc. Iar unii dintre ei inca platesc taxa de ocupare a domeniului public, adica vireaza primariei ocuparea amplasamentului pentru fiecare chiosc in parte.

„Ei pun problema gresit, ei vor sa curete orasul, sa nu mai fie nimic pe domeniul public si abia dupa aceea sa faca o licitatie pentru noile amplasamente. Nu pot sa faca licitatie cu chioscurile pe domeniul public, dar in momentul in care ai intrerupt activitatea ii omori pe toti. Eu am platit taxa de ocupare a domeniului public pana in luna mai inclusiv”, ne-a mai spus operatorul.

Practic, Primaria Timisoara a primit banii pentru ocuparea domeniului public pentru niste chioscuri care functioneaza ilegal. In aceste conditii se pune intrebarea daca incasarea este tot ilegala.

Reprezentantii PMT mai anunta ca primele doua chioscuri au fost ridicate de pe domeniul public in urma cu o luna, acestea fiind abandonate. Operatiunile de ridicare de pe domeniul public a constructiilor ilegale vor continua pe tot parcursul acestui an. Oficialii PMT mai anunta ca vor organiza in curand o licitatie si ca „acum se lucreaza la o lista de amplasamente”.

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1206 (s) | 43 queries | Mysql time :0.008296 (s)