News Flash:

Schimbari importante in Programul Rabla

22 August 2018
740 Vizualizari | 0 Comentarii
rabla1

In 2019, autoritatile ar putea introduce conditii suplimentare pentru acordarea primei de casare, in cadrul Programului Rabla. Astfel, potrivit unui proietct al ministerului Mediului, aflat in dezbatere publica, anul viitor, plafonul emisiilor de gaze va scadea de la 130 g/km la 120 g/km pentru masinile fabricate pana in 31 august 2018.

Programul Rabla 2019 ar putea demara cu modificari importante. 

In anul 2019, plafonul privind emisiile de CO2 aferente autovehiculelor noi achizitionate va scadea de la 130 g/km la 120 g/km pentru autovehiculele fabricate pana in 31 august 2018, iar pentru autovehiculele fabricate incepand cu 01 septembrie 2018 va scadea de la 145 g/km la 140 g/km. Mentionam ca aceste date sunt in dezbatere publica, iar forma finala a ghidului de finantare a programului va fi afisata dupa 10 zile de la data publicarii propunerii de modificare”, anunta reprezentantii ministerului Mediului.

Rabla 2019. Conditii noi pentru acordarea ecobonusuri

De asemenea, in proiect se mai propune modificarea conditiilor de acordare a ecobonusurilor.

„La achizitionarea unui autovehicul nou, echipat cu sistem de propulsie care genereaza o cantitate de emisii de maximum 98 g CO2/km New European Driving Cycle (NEDC) si pentru autovehiculele (M1 si N1 clasa I) fabricate incepand cu 1 septembrie 2018 la maximum 110g CO2/km NEDC (CO2MPAS/BT – back translated), in regim de functionare mixt, se acorda un ecobonus in valoare de 1.000 de lei, pentru anul 2018”, se mai arata in proiectul aflat in dezbatere publica.

Potrivit ministerului, la achizitionarea unui autovehicul nou, echipat cu sistem de propulsie care genereaza o cantitate de emisii de maximum 96 g CO2/km si pentru autovehiculele (M1 si N1 clasa I), fabricate incepand cu 1 septembrie 2018 la maximum 105g CO2/km NEDC (CO2MPAS/BT – back translated). In regim de functionare mixt, se acorda un ecobonus in valoare de 1.000 de lei, pentru anul 2019.

„Modificarile survin in masurarea cantitatii de emisii CO2, urmare primirii la Administratia Fondului pentru Mediu de solicitari, in perioada desfasurarii pana in prezent, privind actualizarea calculului noxelor si consumului de combustibil (NEDC - WLTP), conform reglementarilor in vigoare”, se mentioneaza in proiect.

ITP valabil la data casarii pentru Rabla 2019

In proiectul de modificare a ordinului pentru modificarea si completarea Ghidului de finantare a Programului de stimulare a innoirii Parcului auto national 2017-2019 se mai propune introducerea conditiei de valabilitate a inspectiei tehnice periodice (ITP) a autovehiculului uzat, la momentul depunerii dosarului de acceptare, pentru persoane juridice, respectiv la momentul inscrierii la producatorul validat, pentru persoane fizice.

„Conditia a fost introdusa la propunerea transmisa de catre ACAROM (n.n. - Asociatiei Constructorilor de Autovehicule din Romania). Avand in vedere scopul si obiectivele programului, s-a considerat necesara introducerea in cadrul definitiei autovehiculului uzat inspectia tehnica periodica valabila la momentul inscrierii la producatorul validat. 

Acest criteriu a fost introdus pentru a se evidentia faptul ca autovehiculul uzat casat in cadrul programului a circulat pe drumurile publice”, precizeaza ministerul Mediului, potrivit mediafax.ro.

Rabla in 2018 pentru persoane fizice

Persoanele fizice care doresc sa acceseze Programul “Rabla Clasic” trebuie sa indeplineasca urmatoarele conditii:

- are domiciliul sau resedinta in Romania

- nu are obligatii de plata la bugetul local

- s-a inscris la un producator validat in vederea achizitionarii unui autovehicul nou, obtinand nota de inscriere

- a predat autovehiculul uzat unui colector autorizat si a obtinut certificatul de distrugere

- a radiat din evidenta circulatiei autovehiculul uzat si a obtinut certificatul de radiere

- a prezentat producatorului validat dovada distrugerii si a radierii din evidenta circulatiei a autovehiculului uzat

- a achizitionat autovehiculul nou de la producatorul validat care a eliberat nota de inscriere.

De asemenea, beneficiaza de prima de casare, prin Rabla 2018, orice persoana fizica ce indeplineste cumulativ urmatoarele conditii:

- are domiciliul sau resedinta in Romania

- nu are obligatii de plata la bugetul local

- i-a fost cedat de catre un proprietar persoana fizica dreptul de beneficiu asupra primei de casare

- a achizitionat autovehiculul nou de la producatorul validat care a eliberat nota de inscriere.


programului rabla programul rabla
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1198 (s) | 43 queries | Mysql time :0.006222 (s)