News Flash:

Alegeri anticipate în Bulgaria

Alegătorii bulgari sunt chemaţi, duminică, la vot pentru noi alegeri parlamentare

7 Iunie 2024
96 Vizualizari | 0 Comentarii
Sursa foto cugetliber ro

Alegătorii bulgari sunt chemați la secțiile de votare duminică, pentru al șaselea scrutin parlamentar anticipat din ultimii trei ani, însă analiștii consideră că șansele de a obține o coaliție stabilă care să încheie o perioadă îndelungată de instabilitate politică sunt reduse, relatează agenția Reuters.

Bulgaria, cel mai sărac membru al Uniunii Europene și unul dintre cele mai corupte state din blocul comunitar, a fost afectată de schimbări frecvente de guverne începând cu protestele anticorupție din 2020, care au dus la căderea unei coaliții conduse de partidul de centru-dreapta GERB.

Președintele Rumen Radev a fost nevoit să numească cinci guverne interimare începând cu 2020, deoarece alegerile repetate și neconcludente au dus la coaliții instabile care s-au destrămat rapid. Alegerile de duminică au fost provocate de prăbușirea în martie a unei coaliții formate din GERB, care a fost la putere în cea mai mare parte a ultimilor 15 ani, și partidul relativ nou și reformist Continuăm Schimbarea (PP).

Cele două partide, ambele puternic pro-UE, dar divizate de rivalități personale și neîncredere, au anunțat în martie că nu pot forma un nou guvern fără alte alegeri. Un sondaj realizat de institutul de cercetare a opiniei publice Alpha Research din Sofia arată că GERB conduce cu 25,1%, în timp ce PP se situează la 15,4%. Partidul ultranaționalist pro-rus Renașterea ar obține 15,2%, iar Mișcarea pentru Drepturi și Libertăți, care reprezintă în principal marea minoritate etnică turcă din Bulgaria, este cotată cu 14,8%.

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1470 (s) | 43 queries | Mysql time :0.006651 (s)