News Flash:

Romanii care vor cumpara cu bani cash masini, terenuri si case risca AMENZI

24 Ianuarie 2014
1140 Vizualizari | 0 Comentarii
Guvernul vrea sa interzica plata în numerar pentru cumpararile de terenuri, case si masini, indiferent de valoarea acestora, atât cumparatorul, cât si vânzatorul riscând o amenda de 20% din valoarea tranzactiei, potrivit unui proiect de ordonanta obtinut de MEDIAFAX.
"Prin exceptie de la prevederile art.2, 3 si 9 din prezenta ordonanta, contravaloarea achizitiilor de bunuri imobile si autovehicule se achita doar prin instrumente de plata fara numerar", se arata în document.
Aceasta prevedere este valabila atât pentru firme, cât si pentru populatie si cuprinde toate tipurile de imobil, precum si orice fel de autovehicul, indiferent daca este la prima vânzare sau second-hand.
De asemenea, Guvernul introduce noi plafoane privind platile maxime pe care firmele le pot efectua zilnic în numerar, precum si platile în numerar pe care poate sa le faca populatia catre firme.
Platile în numerar între firme si catre persoane fizice vor fi limitate de la 10.000 la 2.000 de lei
Platile în numerar pe care le pot efectua firmele între ele si catre persoane fizice vor fi limitate la 2.000 de lei pe zi, de la 10.000 de lei pe zi, respectiv 5.000 de lei pentru un singur furnizor, si va fi introdus un plafon de 10.000 de lei pentru astfel de plati între persoanele fizice.
În prezent, plafoanele zilnice pentru platile în numerar între firme sunt de 10.000 de lei pe zi, respectiv de 5.000 de lei catre acelasi furnizor si de 10.000 de lei în cazul platilor catre retelele de magazine de tipul Cash&Carry, nivel care va fi pastrat.
Totodata, nu exista limitari legale pentru operatiunile cu numerar efectuate de alti operatori economici decât persoanele juridice, respectiv liber profesionisti, persoane fizice autorizate, întreprinderi familiale, întreprinderi individuale si alte entitati fara personalitate juridica sau între operatorii economici si persoanele fizice pentru contravaloarea livrarii de bunuri si prestarii de servicii, dividende, cesiuni de creante, împrumuturi si alte forme de finantare. Încasarile si platile dintre persoanele fizice nu sunt, de asemenea, limitate în ceea ce priveste contravaloarea vânzarii de bunuri sau drepturi, împrumuturi etc.
Astfel, potrivit unui proiect de ordonanta obtinut de MEDAIAFAX, vor fi limitate la maxim 2.000 de lei platile în numerar efectuate de persoane juridice, persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale, întreprinderi familiale, liber profesionisti, persoane fizice care desfasoara activitati în mod independent, asocieri si alte entitati fara personalitate juridica.
Limitarile sunt valabile si pentru platile si încasarile în numerar efectuate de operatorii economici catre persoane fizice, reprezentând plata contravalorii unor livrari de bunuri, sau a unor prestari de servicii, dividende, cesiuni de creante sau alte drepturi si restituirile de împrumuturi sau alte finantari, respectiv pentru cesiuni de creante sau alte drepturi, acordarea de împrumuturi sau alte finantari.
Încasarile si platile în numerar între persoanele fizice vor fi supuse unui plafon maxim de 10.000 de lei pe tranzactie, prevedere nou introdusa.
De asemenea, încasarea în numerar de catre operatorii economici de la persoane fizice, reprezentând contravaloarea unor livrari de bunuri sau a unor prestari de servicii a fost limitata la plafonul zilnic de 10.000 lei/persoana, în schimb platile catre persoanele fizice pentru achizitii de bunuri sau prestari de servicii, dividende, cesiuni de creante sau alte drepturi si restituiri de împrumuturi sau alte finantari trebuie sa se încadreze în limita a 2.000 lei de persoana.
"Masura privind diminuarea plafoanelor pentru platile în numerar a fost luata ca urmare a constatarii de catre organele fiscale a faptului ca în majoritatea schemelor fiscale evazioniste se fac plati în numerar, întrucât platile prin banca prezinta o trasabilitate care este evitata de astfel de persoane. Astfel, au fost înregistrate pierderi din veniturile bugetului de stat cauzate de rambursarile de TVA efectuate catre persoane care au facut plati în numerar, si-au dedus TVA, dar în amonte s-a constatat ca furnizorii care trebuiau sa plateasca TVA la buget au disparut", se arata în nota de fundamentare a proiectului de ordonanta.
Conform jurisprudentei Curtii de Justitie a Uniunii Europene, dreptul de deducere a TVA poate fi anulat numai în situatia în care se poate face dovada ca beneficiarul a stiut sau ar fi putut sa stie ca furnizorul este implicat într-o frauda fiscala în domeniul TVA sau daca exista o practica abuziva menita sa conduca la obtinerea de avantaje fiscale.
"Întrucât procedura de aplicat în aceste conditii este de lunga durata si având în vedere ca pentru combaterea fraudei fiscale sunt necesare masuri care nu pot fi aplicate imediat de organele de inspectie fiscala, consideram ca cea mai buna solutie o constituie stabilirea de amenzi contraventionale foarte mari pentru persoanele care depasesc plafoanele stabilite de lege privind platile în numerar. Stabilirea acestor amenzi nu contravine acquis-ului comunitar si ar contracara efectele negative ale deducerii TVA pentru operatiunile fictive, nivelul amenzilor propuse fiind foarte apropiat de nivelul cotei de TVA", se precizeaza în document.
Astfel, în cazul depasirii plafoanelor stabilite se aplica amenzi de 20% din suma încasata sau platita care depaseste plafonul pentru fiecare tip de operatiune, dar nu mai putin de 100 lei.
Acordarea de catre operatorii economici a unor avantaje clientilor pentru efectuarea de plati în numerar se amendeaza cu sume cuprinse între 3.000 de lei si 4.500 de lei. Mediafax.ro
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2022 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.0960 (s) | 22 queries | Mysql time :0.026566 (s)