News Flash:

Romania, prinsa intr-un blocaj atmosferic nemaivazut de 72 de ani. ”Vara nu arata bine”

15 Iunie 2018
836 Vizualizari | 0 Comentarii
vara

Romania este prinsa intr-un blocaj atmosferic, dovada fiind temperaturile sufocante, care ne invaluie de cateva luni.

Miercuri a fost de departe cea mai calduroasa zi. Peste aerul deja cald de la noi s-a mai asezat unul ferbinte, african. Ultimul blocaj de acest gen a avut loc in urma cu 72 de ani, iar semnele nu sunt deloc bune. Meteorologii se tem ca am putea avea cea mai calduroasa vara de cand se fac masuratori, cu peste 44 de grade la umbra.

Blocajul atmosferic care afecteaza centrul si sud-estul Europei, inclusiv tara noastra, dureaza din aprilie. Masele de aer rece nu se pot deplasa dinspre oceanul Atlantic spre noi ca sa goneasca aerul cald, african, care ne arde. Practic, peste Romania s-a asezat un front de aer din nordul Africii, care nu vrea sa ne paraseasca.
Mihai Hustiu, meteorolog: „Circulatii de blocaj mai intalnim, dar frecventa lor este mult mai mica. Au fost in 1946, 1907, blocajul atomosferic apare primavara, dar acum a tinut foarte mult.”

Dinu Mihai: „Practic, aceasta masa a tot persistat si acum s-a intensificat. A venit un aer mai cald decat cel preexistent si am ajuns la temperaturi caniculare. Practic apare un efect de sauna.”

Iar asta se intampla dupa ce am inregistrat deja cea mai calduroasa noapte de 12 spre 13 iunie din ultimele sase decenii, la sase statii meterologice din tara.

Practic, miercuri este prima zi din an in care organismul este atacat din patru directii: in primul rand caldura din aer care ajunge acum la 35 de grade, caldura degajata de solul incins la 60 de grade, umiditatea din aer care este destul de ridicata si astfel corpul nu se mai poate raci prin transpiratie si sufera din ce in ce mai tare. La toate astea se aduaga asa-zisul ozon urban, un compus chimic format din caldura si poluare, care ne ajunge in plamani si organism.

Cu indicele de disconfort termic peste pragul critic de 80 de unitati, multi au simtit ca se topesc pe picioare, mai ales in estul si sudul tarii. Altfel, vestul va fi maturat de furtuni violente. Practic avem o Romania impartita in doua, dar fenomenele extreme, fie ca vorbim de canicula sau vijelii, ameninta toata vara.
Mihai Hustiu, meteorolog: „Vara nu arata bine. Daca se confirma scenariul simulat de Centrul de Prognoza, este posibil sa avem cea mai calda vara. Putem depasi recordurile de temperatura, care sunt de 44,3 grade.”

Iar asta in conditiile in care temperaturile sunt masurate la umbra si la o inaltime de doi metri. Nu doar la noi, ci peste tot in lume este foarte cald. Sa nu uitam ca in primavara, in Asia, au fost pana la 53 de grade.

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1334 (s) | 32 queries | Mysql time :0.005410 (s)