News Flash:

Regulament nou pentru reabilitarea termica a blocurilor din Timisoara prin PNRR. Latcau: Gata cu primul venit, primul servit

12 Aprilie 2022
836 Vizualizari | 0 Comentarii
Reabilitare blocuri

Programul National de Redresare si Rezilienta va fi folosit de Primaria Timisoara pentru a include reabilitarea termica a blocurilor din oras. Viceprimarul Ruben Latcau anunta ca va fi actualizat ghidul de parcurgere a procedurilor pentru primirea unui loc in program, astfel incat sa creasca eficienta.
 
Viceprimarul Ruben Latcau spune ca solutia efectiva pentru a filtra cererile de finantare venite de la asociatiile de locatari este practicabilitatea proiectului propus.

„Vrem sa ne asiguram ca alegerile pe care le facem sunt unele care maximizeaza sansele de a executa propriu-zis aceste lucrari. Avem aproximativ 1.000 de solicitari din ultimii 5-6 ani, chiar unele din 2010. Le vom filtra astfel incat rezultatul finantarii sa fie unul predictibil si realizabil”, a explicat Ruben Latcau pentru Tion.

Viceprimarul Timisoarei declara ca vrea sa evite amagirea locatarilor, amagire care a persistat in anii anteriori din cauza lipsei de operabilitate pe care vechea administratia o aplica proiectelor de reabilitare termica a blocurilor.

„Am avut un esec cvasi-general legat de reabilitarea termica din anii anteriori. Din cele 15 contracte semnate, care cuprindeau peste 60 de blocuri, niciunul nu a fost executat. Nu mai trebuie sa amagim locatarii ca putem face ceva ce nu putem”, spune politicianul.

Latcau anunta ca in viitorul foarte apropiat va fi elaborata o hotarare care va cuprinde un regulament actualizat privind etapele obtinerii de catre asociatiile de locatari a unei finantari din PNRR.

„In momentul in care vom promova noul HCL si regulamentul prin care ele vor fi alese, atunci va deveni clar cum vom face aceste alegeri. Ne vom uita si peste proiectele vechi. Ne-am ales 4 pachete in zona Dacia, unde avem acel DALI pe cartier. Mare parte dintre blocurile pe care noi le propunem pentru PNRR au depus deja cereri in anii anteriori pentru a fi incluse in program. Vom incerca, ca acestor asociatii care si-au depus cererile in ultimii 10 ani, sa le fie prioritizata includerea in PNRR. Vom alege in asa fel incat aceste proiecte sa poata fi puse in opera”, anunta viceprimarul Timisoarei.

Adio cu primul venit, primul servit
Ruben Latcau anunta inca de pe acum ca cererile nu vor fi operate in functie de cine depune primul. De asemenea, inscrierea pe un alt program de reabilitare nu exclude posibilitatea de a depune cerere si pentru inscrierea in noul program de reabilitare termica din cadrul PNRR.

Primaria Timisoara a anuntat deja reluarea procedurilor de achizitie publica pentru reabilitarea termica a primelor doua imobile din totalul celor 60 de blocuri ramase de executat, dar in cadrul Programului Operational Regional 2014-2020.

Concret, prin POR, ar urma sa fie reabilitate imobilul situat pe str. Aries nr. 20, cu 120 de apartamente, construit in anul 1978, respectiv cel de pe str. Splaiul Nicolae Titulescu nr. 10A, cu 72 de apartamente, constructie datand din anul 1970. Valoarea estimata a lucrarilor de executie este de cca. 580.000 de euro (TVA inclus) – pentru primul bloc de locuinte, respectiv aproximativ 321.000 de euro (TVA inclus) pentru cel de-al doilea.

Insa nici reabilitarea termica a blocurilor prin POR inceputa pe vremea fostei administratii nu a fost vreun succes. Din cele 68 de blocuri incluse in programul pe fonduri europene au intrat in santier numai sapte. Si doar trei au fost finalizate pana in noiembrie 2021. Finantarile au fost aprobate in 2018 si 2019, iar municipalitatea a reusit sa semneze 18 contracte de finantare prin POR 2014-2020 pentru cele 68 de blocuri. Au fost pornite licitatii doar pentru noua din totalul de 18 proiecte semnate cu ADR Vest. Dar la multe dintre ele nu s-a dus nicio firma, astfel ca licitatiile au fost reluate de mai multe ori. Potrivit reprezentantilor primariei, procedurile au fost anulate de aproape 30 de ori pentru ca nu au fost depuse oferte.

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1132 (s) | 32 queries | Mysql time :0.004742 (s)