News Flash:

Protestul studentilor: Circulatia va fi restrictionata in centrul Capitalei

13 Noiembrie 2013
1251 Vizualizari | 0 Comentarii

Circulaţia va fi restricţionată miercuri, de la ora 16.30, în centrul Capitalei, pentru marşul de protest al studenţilor, pe traseul Piaţa Victoriei, Calea Victoriei, Bulevardul Dacia, iar în timpul mitingului din faţa sediului Ministerului Educaţiei, traficul va fi oprit pe strada G-ral Berthelot.

Studenţii care vor participa la miting se vor aduna de la ora 15.00 în Piaţa Victoriei, în prelungirea Parcului Kiseleff dintre Bulevardul Aviatorilor şi Şoseaua Kiseleff, unde vor protesta aproximativ o oră.

Protestatarii vor pleca, în jurul orei 16.30, în marş din Piaţa Victoriei, pe traseul Calea Victoriei - Bulevardul Dacia - strada Th. Aman - strada G-ral Berthelot - sediul Ministerului Educaţiei.

Traficul rutier va fi restricţionat pe traseul marşului, pe prima bandă de circulaţie, potrivit Brigăzii Rutiere a Capitalei.

Mitingul la sediul Ministerului Educaţiei se va încheia la ora 18.30. In timpul protestului de la ministerul Educaţiei, începand de la ora 16.45 şi pană la ora 18.30 va fi restricţionat total traficul rutier pe strada General Berthelot, între străzile Th. Aman şi Luigi Cazzavilan.

Potrivit reprezentanţilor Alianţei Naţionale a Organizaţiilor Studenţeşti din Romania (ANOSR), miercuri vor fi acţiuni de protest în centrele universitare din Bucureşti, Timişoara, Cluj-Napoca, Iaşi, Constanţa, Galaţi, Baia Mare, Sibiu, Suceava, Oradea şi Alba-Iulia.

Studenţii cer Guvernului alocarea a 6% din PIB pentru Educaţie şi se declară "revoltaţi de lipsa de responsabilitate pe care guvernanţii Romaniei o arată faţă de educaţie, cand ea este definită că o prioritate naţională".

Printre nemulţumirile lor se numără, potrivit ANOSR, faptul că universităţile, în contextul unei subfinanţări constante a educaţiei, au fost nevoite să crească taxele, să comaseze grupe şi facultăţi sau să reducă şi chiar să oprească, în unele cazuri, investiţiile ce ţin de îmbunătăţirea calităţii sistemului educaţional.

"Totodată, studenţii sunt revoltaţi şi de faptul că bursele sociale sunt de 2 sau chiar de 3 ori mai mici decat prevede legea, ele nereuşind să acopere nici jumătate din costurile de masă şi de cazare, de faptul că jumătate dintre studenţii din Romania ajung să renunţe la studii din motive financiare sau din cauză că nu şi-au ales corespunzător facultatea şi de faptul că Romania este la coadă Uniunii Europene atat în ceea ce priveşte finanţarea educaţiei cat şi rată populaţiei cu studii superioare", a precizat ANOSR.

Pe langă alocarea a 6 la sută din PIB pentru educaţie, studenţii mai cer să crească finanţarea de baza a universităţilor pană la valoarea ei din 2008, să fie mărită cu 30 la sută subvenţia cămine-cantine, să crească şi fondul de burse cu destinaţie clară către bursele sociale şi să existe investiţii reale în centrele de consiliere şi orientare în carieră şi o metodologie care să definească normele de funcţionare a acestora.

Şi Consiliul Naţional al Elevilor a anunţat că elevii vor purta miercuri banderole albe, în semn de protest faţă de subfinaţarea sistemului educaţional, iar în unele judeţe, după orele de curs, se vor alătura manifestaţiilor studenţilor.

Consiliul Naţional al Elevilor (CNE), structura reprezentativă a elevilor la nivel naţional, trage un semnal de alarmă în privinţa subfinanţării învăţămantului romanesc şi solicită Guvernului alocarea a 6 la sută din PIB pentru educaţie.

CNE mai cere decontarea integrală a cheltuielilor de transport pentru elevii navetişti, creşterea alocaţiilor, valoarea acestora fiind neschimbată din 2009, şi anume 42 de lei (aproape 10 euro), dar şi manuale gratuite pentru elevii claselor a XI-a şi a XII-a, revizuirea curriculumului şcolar, a conţinuturilor manualelor şcolare şi adaptarea învăţămantului tehnologic la cerinţele agenilor economici.

Elevii bucureşteni nu vor face grevă japoneză şi nici nu se vor solidariza cu acţiunile de protest ale studenţilor, a declarat marţi, pentru MEDIAFAX, vicepreşedintele Consiliului Municipal al Elevilor Bucureşti, Cleopatra Nestor.

"Nu suntem de acord cu nicio formă de grevă. Avem alte priorităţi. Suntem elevi. Nu ne asumăm decizia Consiliul Naţional al Elevilor", a spus Cleopatra Nestor.

Ministrul Educaţiei, Remus Pricopie, a declarat pentru MEDIAFAX că nu are nicio problemă privind greva japoneză anunţată pentru miercuri de Consiliul Naţional al Elevilor, el precizand că respectă "dreptul acestora de a se exprima liber" .

Demersurile studenţilor pentru creşterea finanţării educaţiei au început încă din ianuarie, cu iniţierea unei petiţii de peste 100 de metri semnată de 10.000 de studenţi din întreagă ţară, care a fost depusă la Guvern şi Parlament, dar care, potrivit ANOSR, "nu a starnit nicio reacţie din partea instituţiilor statului, acestea ignorand complet mesajul".

In 6 noiembrie, ANOSR s-a declarat solidară cu protestul din Capitală al cadrelor didactice, la care au participat peste 7.000 de membri ai Federaţiei Sindicatelor Libere din Invăţămant (FSLI).

Sindicaliştii din educaţie cer, de asemenea, minimum 6% din PIB pentru învăţămant, liderul FSLI, Simion Hancescu, anunţand că, în perioada imediat următoare, va fi organizat un referendum în randul membrilor de sindicat, în ceea ce priveşte declanşarea unei greve generale.

MEDIAFAX.ro


g-ral berthelot mediafax ro
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1234 (s) | 32 queries | Mysql time :0.005450 (s)