News Flash:

Studentii timisoreni ies in strada

12 Noiembrie 2013
1236 Vizualizari | 0 Comentarii

Alianţa Naţională a Organizaţiilor Studenţeşti din Romania (ANOSR) anunţă pentru miercuri proteste de stradă în Capitală şi în centrele universitare din ţară, prin care se va cere Guvernului alocarea a 6% din PIB pentru educaţie.
"Ca urmare a nemulţumirilor legate de felul în care guvernanţii tratează educaţia din Romania, studenţii din întreaga ţară vor ieşi în stradă miercuri, 13 noiembrie, pentru a cere astfel Guvernului Romaniei alocarea a 6% din PIB pentru educaţie", se arată într-un comunicat remis MEDIAFAX, luni seară, de ANOSR.

In ţară, protestele vor avea loc la Timişoara, Cluj-Napoca, Iaşi, Constanţa, Galaţi, Baia Mare, Sibiu, Suceava, Oradea şi Alba Iulia.

Studenţii se declară "revoltaţi de lipsa de responsabilitate pe care guvernanţii Romaniei o arată faţă de educaţie, cand ea este definită că o prioritate naţională".

Printre nemulţumirile lor se numără, potrivit ANOSR, faptul că universităţile, în contextul unei subfinanţări constante a educaţiei, au fost nevoite să crească taxele, să comaseze grupe şi facultăţi sau să reducă şi chiar să oprească, în unele cazuri, investiţiile ce ţin de îmbunătăţirea calităţii sistemului educaţional.

"Totodată, studenţii sunt revoltaţi şi de faptul că bursele sociale sunt de 2 sau chiar de 3 ori mai mici decat prevede legea, ele nereuşind să acopere nici jumătate din costurile de masă şi de cazare, de faptul că jumătate dintre studenţii din Romania ajung să renunţe la studii din motive financiare sau din cauză că nu şi-au ales corespunzător facultatea şi de faptul că Romania este la coadă Uniunii Europene atat în ceea ce priveşte finanţarea educaţiei cat şi rată populaţiei cu studii superioare", se mai arată în comunicat.

Principala revendicare a studenţilor, care ar aduce de altfel un beneficiu masiv educaţiei, este respectarea legii şi alocarea a 6% din PIB pentru educaţie, subliniază ANOSR.

Studenţii mai cer să crească finanţarea de baza a universităţilor pană la valoarea ei din 2008, să fie mărită cu 30% subvenţia cămine-cantine, să crească şi fondul de burse cu destinaţie clară către bursele sociale şi să existe investiţii reale în centrele de consiliere şi orientare în carieră şi o metodologie care să definească normele de funcţionare a acestora.

Demersurile studenţilor pentru creşterea finanţării educaţiei au început încă din ianuarie, odată cu petiţia de peste 100 de metri semnată de 10.000 de studenţi din întreagă ţară, care a fost depusă la Guvern şi Parlament, dar care, potrivit ANOSR, "nu a starnit nicio reacţie din partea instituţiilor statului, acestea ignorand complet mesajul".

In 6 noiembrie, ANOSR s-a declarat solidară cu protestul din Capitală al cadrelor didactice, la care au participat peste 7.000 de membri ai Federaţiei Sindicatelor Libere din Invăţămant (FSLI).

Sindicaliştii din educaţie cer, de asemenea, minimum 6% din PIB pentru învăţămant, liderul FSLI, Simion Hancescu, anunţand că, în perioada imediat următoare, va fi organizat un referendum în randul membrilor de sindicat, în ceea ce priveşte declanşarea unei greve generale.

 


guvernului romaniei
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1309 (s) | 32 queries | Mysql time :0.005974 (s)