News Flash:

Jumatate din romii dintr-o comuna timiseana vor sa plece din tara

12 Noiembrie 2013
1495 Vizualizari | 0 Comentarii

Primarul comunei timişene Sacoşu Turcesc, Gabriel Adrian Koller, spune că jurnalista britanică a înţeles greşit că jumătate din populaţia comunei vrea să plece în Anglia la muncă, precizand că el a afirmat că jumătate din romii din comună vor să facă acest lucru, fiind vorba despre 100 de persoane.

Primarul comunei Sacoşu Turcesc din judeţul Timiş, Gabriel-Adrian Koller, a declarat, luni că, recent, comuna sa a fost vizitată de o jurnalistă din Marea Britanie, care a înţeles, în mod greşit, că jumătate din populaţia comunei va pleca la muncă în Anglia, informeaza Ziuadevest.ro. "Joia trecută a fost la Sacoşu Turcesc o jurnalistă din Marea Britanie, însoţită de o altă jurnalistă din Romania. Cele două s-au interesat de etnia romă. Le-am spus că jumătate dintre romii din comună vor să plece la muncă în Anglia. Ceea ce este corect. Numai că ele au înţeles că jumătate din populaţia comunei vrea să plece în Anglia la muncă. Populaţia comunei, la ultimul recensămant, a fost de 3.100 de persoane, dintre care 200 sunt romi. Asta înseamnă că o sută de romi din comuna noastră vor să plece la muncă în Anglia", a declarat primarul. Gabriel Adrian Koller a spus că acele două jurnaliste au petrecut întreaga zi în comună şi că s-au deplasat în satele Uliuc şi Berini pentru a discuta cu romii. Intrebat dacă, de-a lungul timpului, în Sacoşu Turcesc au fost familii de romi repatriate din Franţa, primarul a răspuns că în această situaţie sunt aproximativ 20 de familii. "Cam 20 de familii de romi din Sacoşu Turcesc şi satele aparţinătoare au fost repatriate din Franţa, în urma unui program al autorităţilor franceze, de-a lungul anilor. Cred că în anul 2008 au început repatrierile. La repatriere romii au primit bani pentru a-şi face ferme. Unii dintre ei şi-au cumpărat animale şi le mai au şi acum, alţii fie le-au vandut, fie le-au tăiat pentru consum propriu", a declarat primarul. Comuna Sacoşu Turcesc este situată la 26 de kilometri de Timişoara.
Daily Mail relata, într-un reportaj publicat în ediţia electronică, faptul că primarul Koller Gabriel-Adrian susţine că jumătate dintre locuitorii a două sate de pe raza comunei pe care o conduce vor pleca în Marea Britanie după 1 ianuarie, cand vor fi ridicate restricţiile de muncă pentru romani şi bulgari. "Cred că este posibil ca jumătate dintre locuitorii din Berini şi Uliuc, romani şi romi, să meargă în Marea Britanie anul viitor. In special tinerii vor merge, pentru că ei nu au nimic aici. Vor lucra în agricultură şi în construcţii, dar şi pentru ajutoare. Sfatul meu pentru Marea Britanie este să nu le daţi oamenilor totul. Trebuie să fiţi atenţi, dacă toată lumea va merge în Marea Britanie, ce veţi face? Vă puteţi permite acest lucru? Oamenii nu au salarii mari aici şi vor fi interesaţi, evident, de salariile şi ajutoarele din Anglia", afirma el, conform publicaţiei. Potrivit sursei citate, ca un ecou al tensiunilor din Romania, el sublinia că cei care vor pleca sunt în special romii. "Nu este un lucru rău pentru noi că vor să meargă în altă parte a Europei", susţinea el.

 

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1305 (s) | 43 queries | Mysql time :0.007463 (s)