News Flash:

Prognoza meteo pentru urmatoarele doua saptamani in toate regiunile tarii

14 Iunie 2016
1607 Vizualizari | 0 Comentarii
vreme calda
Administratia Nationala de Meteorologie (ANM) a prezentatprognoza meteo pentru intervalul 13 - 26 iunie. In Moldova, in prima saptamana de prognoza valorile termice vor marca un salt semnificativ, spre medii regionale ale temperaturilor maxime de peste 30 de grade incepand de joi, 16 iunie. Acestea vor caracteriza o vreme calduroasa, local caniculara. Minimele termice vor avea acelasi parcurs, variind de la 13 grade in medie, la inceputul intervalului de prognoza, pana la 19 grade in perioada 18 – 20 iunie. Ulterior, desi temperatura aerului va marca o scadere usoara si treptata, valorile termice se vor mentine usor mai ridicate decat cele normale pentru sfarsitul lunii iunie. Astfel, la sfarsitul intervalului, la nivel regional, temperatura maxima va fi de 28 de grade, in timp ce minima nocturna se va situa in jurul valorii de 16 grade. Averse si cantitati de apa local mai insemnate se vor semnala in primele doua zile ale intervalului de prognoza. Trecator si pe spatii restranse vor mai fi posibile ploi de scurta dupa data de 22 iunie. 


Banat - In primele doua zile ale intervalului valorile termice diurne vor fi mai scazute decat mediile multianuale specifice acestei perioade, cu o medie a maximelor in jur de 23 de grade. Pana spre sfarsitul primei saptamani vremea se va incalzi accentuat, cu temperaturi care vor putea depasi usor 35 de grade. Din data de 19 iunie, desi maximele vor scadea usor si treptat, vremea se va mentine calduroasa in cea mai mare parte a regiunii. O revenire la valori termice normale pentru aceasta data se va produce in ultimele zile ale intervalului de prognoza. Temperaturile minime nu vor avea variatii importante pana in data de 16 iunie, iar media lor, pe intreaga regiune va fi 14 - 15 grade. In 17 iunie temperaturile nocturne vor creste chiar si cu mai mult de 4 grade, iar pana in data de 22 iunie se vor atinge valori minime care local vor depasi 20 de grade. In zilele urmatoare, regimul termic va fi in scadere usoara, spre o medie de aproximativ 16 grade. Vor fi averse, local, importante cantitativ in primele 3 zile ale intervalului. Ploi de scurta durata vor aparea si in zilele care urmeaza, dar pe spatii mai restranse. 


Crisana - In primele zile ale intervalului de prognoza temperaturile maxime se vor mentine, in general, sub 25 de grade, apoi se va incalzi considerabil, iar cel mai cald va fi in zilele de 17 si de 18 iunie, cand maximele vor avea valori in jur de 35 de grade. In intervalul urmator valorile termice vor scadea usor si treptat, totusi vremea va ramane mai calda decat in mod normal la aceasta data, in unele zile posibil caniculara. Valori termice apropiate de mediile climatologice se vor putea inregistra abia spre sfarsitul intervalului. Regimul termic nocturn va evolua asemanator, cu temperaturi minime, in medie, de 13 grade in primele zile si in jur de 19 grade intre 17 si 20 iunie. Pana in data de 15 iunie vor fi averse pe arii extinse, in general moderate cantitativ, apoi gradul de instabilitate se va reduce. Conditii pentru ploi de scurta durata vor fi aproape in fiecare zi, dar pe suprafete mici.


Transilvania - La inceputul intervalului vremea va fi racoroasa, cu o medie a valorilor termice diurne in jurul a 22 de grade. Pana in jurul datei de 17 iunie temperaturile vor creste chiar si cu mai mult de 10 grade, vremea va deveni calduroasa, posibil caniculara. De la sfarsitul primei saptamani regimul termic va fi in scadere, insa usoara si treptata, astfel ca la temperaturi specifice perioadei este posibil sa se ajunga abia la sfarsitul intervalului. Temperaturile minime vor fi relativ constante pana in data de 16 iunie, apoi vor fi in crestere pana spre 20 iunie, cand se vor inregistra valori medii pe intreaga regiune, in jur de 17 grade. Scaderea de temperatura din urmatoarele zile va face ca media minimelor sa coboare pana in jur de 14 grade. In intervalul 13-15 iunie vor fi averse, local importante cantitativ. Ploi de scurta durata vor fi posibile aproape in fiecare zi, dar in cele mai multe situatii se vor produce pe spatii restranse.


Maramures - Saptamana va debuta cu vreme racoroasa, media temperaturilor diurne fiind de 22 - 23 de grade. Pana vineri, 17 iunie, temperaturile vor creste accentuat si local va fi canicula. In zilele urmatoare, desi trendul general al evolutiei temperaturilor va fi de scadere usoara, vremea se va mentine mai calda decat in mod normal la aceasta data. Valori normale s-ar putea inregistra abia la sfarsitul intervalului de prognoza. Regimul termic nocturn va evolua asemanator, cu temperaturi minime destul de scazute in primele 3 zile, cand vor fi in jur de 12 grade, dar semnificativ mai ridicate intre 18 si 21 iunie, cand media lor va fi de 17 - 18 grade. Probabilitatea pentru averse va fi ridicata aproape in fiecare zi, dar acestea vor fi mai intense si pe suprafete mai mari intre 13 si 15 iunie.


Dobrogea - In intervalul 13 – 20 iunie, valorile termice diurne vor marca o crestere accentuata, de la o medie regionala de 23 de grade in primele doua zile, la 28 - 30 de grade incepand de joi, 16 iunie. O crestere, in medie de aproximativ 4 grade, se va consemna si in ceea ce priveste regimul termic norcturn, intre inceputul intervalului si cele mai calde nopti de la inceputul celei de-a doua saptamani de prognoza, cand temperatura minima se va situa in jurul valorii de 21 de grade. Apoi, atat temperaturile maxime cat si cele minime vor marca o scadere usoara si treptata spre 28 de grade, in medie, ziua si aproximativ 18 grade noaptea, valori apropiate de cele climatologic specifice acestei perioade. In primele doua zile ale intervalului de prognoza vor fi averse si se vor inregistra cantitati mai importante de apa. Ulterior, probabilitatea de aparitie a averselor va fi redusa si doar spre sfarsitul lunii iunie acestea isi mai pot face aparitia sporadic. 


Muntenia - In primele doua zile ale intevalului de prognoza, valorile termice diurne vor avea o medie regionala de 23 de grade si vor caracteriza o vreme racoroasa pentru aceasta data din an, iar regimul termic nocturn se va situa in general in limitele specifice perioadei. Incepand din data de 15 iunie, vremea se va incalzi semnificativ, devenind local caniculara in intervalul 17 - 20 iunie, atunci cand maximele diurne se vor situa in jurul a 33 de grade, iar temperaturile minime vor creste pana la o medie de 18 - 20 de grade. Ulterior, temperatura aerului va marca o scadere usoara, iar din 23 iunie pana la sfarsitul intervalului de prognoza se va metine relativ constant, in jurul a 30 de grade, in medie, pe parcursul zilelor si aproximativ 17 grade, noaptea. In primele doua zile ale intervalului de prognoza vor fi averse insemnate cantitativ. Probabilitatea de aparitie a averselor, in general slabe cantitativ, va marca o crestere usoara abia dupa 21- 22 iunie, cand acestea se pot semnala local si temporar. 


Oltenia - In prima saptamana de prognoza, regimul mediu diurn al aerului va marca o crestere accentuata, spre valori de peste 30 de grade incepand din data de 16 iunie. Vreme va deveni local caniculara in zonele de campie si podis in intervalul 17 – 20 iunie, cand media regionala a temperaturilor maxime va fi de 33 - 34 de grade. Minimele nocturne vor avea aceeasi evolutie crescatoare, variind de la o medie de 14 - 15 grade, la inceputul intervalului de prognoza, pana spre 19 - 20 grade in perioada 18 – 21 iunie. Ulterior, temperatura aerului va marca o scadere, in medie, de aproximativ 3 - 5 grade, iar valorile termice vor caracteriza pana la sfarsitul intervalului de prognoza o vreme calduroasa pe parcursul zilelor si mai calda decit ar fi normal, in cursul noptilor. Averse si cantitati de apa local mai insemnate se vor semnala in primele doua zile ale intervalului de prognoza. Va creste din nou probabilitatea de aparitie a averselor insotite de descarcari electrice cel mai probabil dupa 22 iunie. 


La munte - La inceputul intervalului valorile termice, in special cele diurne, vor fi mai coborate decat cele climatologic specifice perioadei, cu o medie a temperaturilor maxime de 14 grade si a celor minime de 7 grade. Din data de 15 iunie si pana in jurul datei de 17 iunie, vremea se a incalzi semnificativ, devenind cu mult mai calda decat ar fi normal pentru cea de-a doua decada a lunii iunie, cu maxime diurne in jurul a 26 de grade si minime nocturne, de 15 - 16 grade, in medie. A doua saptamana de prognoza va debuta cu un proces de scadere usoara si treptata a temperaturii aerului, dar pana la sfarsitul celor doua saptamani de prognoza media regionala a temperaturilor maxime nu va fi mai coborita de 18 grade, iar a celor minime de 10 - 11 grade. Probabilitatea de aparitie a averselor, pe arii relativ extinse si importante cantitativ, va fi mai ridicata pana in data de 15 iunie si din nou, dupa 19 iunie.

anm prognoza meteo moldova banat crisana transilvania maramures oltenia
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1407 (s) | 32 queries | Mysql time :0.005261 (s)