News Flash:

PROGNOZA METEO pentru perioada Craciunului

16 Decembrie 2013
1431 Vizualizari | 0 Comentarii
Meteorologii estimează ninsori slabe în perioada Crăciunului, dar şi temperaturi pozitive în majoritatea regiunilor ţării. Excepţie va face zona montană, unde, conform prognozei Administraţiei Naţionale de Meteorologie /ANM/, valabilă în perioada 16-29 decembrie, în ajunul Crăciunului, va ninge, iar valorile termice vor fi, în general, negative.

Potrivit meteorologilor, în zona Banatului, până pe 19 decembrie, media maximelor diurne va creşte de la 2 la 5 grade, interval în care media minimelor nocturne va scădea uşor, de la -2 la -4 grade. Între 20 şi 24 decembrie, media maximelor termice va reveni la circa două grade, iar cea a minimelor nocturne va oscila în jurul valorii de -3 grade. Până în jurul datei de 26 decembrie, vremea se va încălzi, astfel că valorile termice maxime vor fi mai mari cu 3-4 grade, iar cele minime, cu circa două grade. Cu mici variaţii de temperatură de la o zi la alta, vremea uşor mai caldă decât în mod obişnuit va dura până la sfârşitul celei de-a doua săptămâni de prognoză. Probabilitatea de apariţie a precipitaţiilor, în general slabe, predominant sub formă de ploaie, va fi mai ridicată în intervalul 25-29 decembrie. 

În regiunea Crişanei, în jurul datei de 19 decembrie, media maximelor diurne va creşte, atingând 5 grade, iar media minimelor nocturne se va menţine negativă, coborând spre -4 grade. Între 21 şi 24 decembrie media maximelor termice va reveni în jurul a două grade, iar cea a minimelor nocturne va fi de -3 grade. Ulterior, până pe 26 decembrie, vremea se va încălzi uşor şi treptat, iar valorile termice maxime vor atinge o medie de 4-5 grade. Totodată, minimele vor fi cuprinse între -3 şi -1 grad, instalându-se, astfel, un regim termic uşor mai cald decât în mod obişnuit în ultima decadă a lunii decembrie şi care se va menţine până la sfârşitul celei de-a doua săptămâni de prognoză. Vor fi posibile precipitaţii în general slabe, predominant sub formă de ploaie, în intervalul 25-29 decembrie. 

Conform prognozei ANM, în regiunea Transilvaniei, în intervalul de prognoză, media temperaturilor maxime va fi zilnic pozitivă, parcurgând faze succesive de creştere şi de scădere. Astfel, de la 0 grade, pe 15 decembrie, se va ajunge la 4 grade pe 19 decembrie, apoi media va fi în jur de un grad pe 25 decembrie, iar spre sfârşitul intervalului se va situa între 2 şi 4 grade. Temperaturile minime vor fi permanent sub -3 grade, iar în cele mai reci nopţi (în jurul datei de 20 decembrie), media regională va atinge -7 grade. Asemenea valori termice diurne şi nocturne caracterizează o vreme apropiată de normalul termic al perioadei. 
Nu sunt estimate decât precipitaţii slabe, mixte, posibile în unele zile din a doua parte a intervalului de prognoză. 

În zona Maramureşului, pornind de la -1 grad pe 16 decembrie, media maximelor diurne va urca spre 4 grade pe 19 şi 20 decembrie, apoi va scădea, ajungând cu puţin sub două grade în zilele de 24 şi 25 decembrie, pentru ca ulterior să crească uşor. Media minimelor nocturne se va menţine, în prima săptămână, între -7 şi -5 grade, iar apoi se va situa între -5 şi -3 grade. În aceste condiţii, în intervalul de prognoză, regimul termic specific acestei regiuni va fi apropiat de cel normal pentru a doua jumătate a lunii decembrie. În ultimele trei zile ale perioadei sunt de aşteptat precipitaţii slabe, mixte. 

În Moldova, variaţia temperaturii aerului va fi redusă pe parcursul celor două săptămâni de prognoză. Media temperaturilor maxime va fi de 3-4 grade (între 15 şi 18 decembrie), apoi va oscila în jurul a două grade, până pe 25 decembrie, iar ulterior va creşte uşor, până la circa 4 grade. Temperaturile minime vor fi permanent negative, media lor suferind o scădere de la -1 grad pe 16 decembrie la -4 grade pe 19 decembrie. Între 20 şi 29 decembrie mercurul din termometre se va menţine, cu mici variaţii, în jurul valorii de -3 grade. În unele zile din a doua săptămână vor fi posibile precipitaţii slabe sub formă de ploaie, lapoviţă sau ninsoare. 

Potrivit prognozei ANM, în zona Dobrogei, creşterea mediei temperaturilor maxime de la 3 grade, pe 16 decembrie, la 6 grade, pe 20 decembrie va fi urmată de o revenire spre 3 grade pe 22 decembrie. Apoi, vor apărea mici oscilaţii ale acestei medii, între 4 şi 6 grade. Cele mai reci nopţi, cu medii ale minimelor termice de aproximativ -2 grade, se vor semnala în prima săptămână. După data de 24 decembrie şi până la sfârşitul intervalului de prognoză, minimele nocturne vor deveni, în medie, uşor pozitive, situându-se în jurul valorii de un grad. În aceste condiţii, regimul termic va fi, în general, normal pentru această perioadă a anului. Vor fi condiţii de precipitaţii slabe, mixte, cu o probabilitate ceva mai ridicată între 24 şi 28 decembrie. 

În zona Munteniei, media temperaturilor maxime va creşte între 16 şi 20 decembrie, uşor şi treptat, de la 3 la la 5 grade, interval în care minimele nocturne se va menţine la medii între de -4 şi -3 grade. În intervalul 21-24 decembrie se va reveni la o medie termică diurnă de circa 3 grade, după care va creşte din nou spre 5 grade. Pe parcursul nopţilor celei de-a doua săptămâni se vor înregistra temperaturi minime medii în jurul a -2 grade. În ansamblu, regimul termic al intervalului de prognoză va fi apropiat de cel normal pentru a doua jumătate a lunii decembrie. În prima săptămână nu vor fi precipitaţii, dar în cea de-a doua acestea îşi vor face apariţia predominant sub formă mixtă şi numai pe areale restrânse. 

În Oltenia, regimul termic va fi normal spre uşor mai cald, cu temperaturi medii diurne pozitive. Astfel, în primele cinci zile ale intervalului de prognoză, media temperaturilor maxime va creşte de la 2 la 6 grade, în timp ce între 21 şi 25 decembrie va avea loc o răcire ce va readuce această medie la două grade. În ultimele 3 zile ale intervalului vor fi temperaturi maxime ceva mai ridicate, până la o medie de 4-5 grade. Pe parcursul celor două săptămâni analizate, temperaturile minime nocturne vor fi negative şi media lor va varia între -5 şi -3 grade. În intervalul 24-29 decembrie, pe arii restrânse, vor fi precipitaţii slabe cantitativ, predominant sub formă de ploaie şi lapoviţă. 

La munte, în prima săptămână, vremea se va încălzi simţitor, astfel încât media temperaturilor maxime va creşte de la -3 grade pe 16 decembrie, la 4 grade în zilele de 19 şi 20 decembrie, iar cea a minimelor nocturne de la -9 la -4 grade. După 21 decembrie şi până la sfârşitul intervalului de prognoză, maximele diurne vor fi ceva mai scăzute, oscilând între -1 şi 2 grade, iar minimele nocturne se vor situa între -6 şi -3 grade. Până pe 24 decembrie nu se estimează apariţia precipitaţiilor, iar ulterior, pe fondul vremii uşor mai calde decât în mod obişnuit, se pot semnala la nivel local lapoviţe şi ninsori slabe în zona înaltă, chiar şi ploi slabe, trecătoare, la altitudini mai mici. . 

Prognoza ANM, valabilă pentru perioada 16 - 29 decembrie 2013, are la bază datele provenite de la Centrul European pentru prognoze pe medie durată (ECMWF) din Reading, Anglia.AGERPRES

meteorologii
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1180 (s) | 43 queries | Mysql time :0.007081 (s)