News Flash:

Eroii Revolutiei din decembrie 1989, comemorati la Timisoara

16 Decembrie 2013
1369 Vizualizari | 0 Comentarii
Timişorenii au fost primii care, în decembrie 1989, s-au ridicat împotriva regimului comunist şi au avut curajul să strige „Jos Ceauşescu” şi mult-dorita „Libertate”, informeaza TION.ro. La Timişoara avea să se aprindă, la mijloc de decembrie, acum 24 de ani, scânteia Revoluţiei. Timişorenii rememorează în aceste zile evenimentele care aveau să schimbe destinul ţării. Asociaţiile de revoluţionari timişorene şi autorităţile locale au pregătit mai multe manifestări pentru a marca împlinirea a 24 de ani de la Revoluţia Română din Decembrie 1989. Cu această ocazie vor avea loc expozitii, lansări de carte, pelerinaje, dezbateri, slujbe religioase, depuneri de coroane în memoria eroilor martiri care s-au jertfit pentru libertate şi alte evenimente pe parcursul acestei săptămâni.

Potrivit TION.ro, manifestările încep luni, 16 decembrie. De la ora 12.30, la Opera Română va avea loc vernisajul unei expoziţii care reuneşte mai mulţi tineri artişti plastici timişoreni şi, tot acolo, veţi putea vedea o expoziţie de fotografie documentară şi proiecţia filmului documentar „Remember decembrie 1989″.

Ziua va continua cu premierea elevilor timişoreni în cadrul concursului cu tema „Revoluţia din 1989 văzută prin ochii copiilor de azi” şi lansarea cărţii „1989 – Destin fără respect”, semnată de Adrian Kali, tot la Operă.

La Primăriei Timişoara va avea loc, de la ora 15.00, o şedinţă festivă de consiliu local dedicată aniversării a 24 de ani de la începutul Revoluţiei Române.

De la ora 18.00, la Opera Română, sunt programate un spectacol aniversar – „Naşterea Mântuitorului şi renaşterea României în decembrie 1989″, colinde şi rugăciuni.

Seara, de la ora 20.00, revoluţionarii vor aprinde candele în memoria victimelor Revoluţiei în Piaţa Victoriei.

De la ora 23.45, va avea loc o liturghie la Biserica Martirilor de pe strada Martir Dumitru Jugănaru nr. 10.

Ziua de 17 decembrie a fost declarată, prin hotărâre de consiliu local, zi de doliu la Timişoara. Marţi, de la ora 10.00, va avea loc o slujbă de pomenire a eroilor martiri la Catedrala Mitropolitană, urmată de o depunere de coroane. De la ora 12.00, va urma o slujbă la Biserica Martirilor, urmată de o deplasare la Cimitirul Eroilor, unde, de la ora 14.00, vor avea loc o altă slujbă de pomenire a eroilor martiri şi depuneri de coroane.

Seara, de la ora 19.00, timişorenii sunt aşteptaţi la un moment de reculegere cu lumânări în memoria eroilor martiri ai Revoluţiei, pe treptele Catedralei Mitropolitane.

În 18 decembrie, miercuri, de la ora 10.00, vor avea loc depuneri de coroane la monumentele eroilor timişoreni căzuţi în Revoluţie, evenimente la care vor participa şi elevii premianţi din şcolile judeţului Timiş, anunţă organizatorii. Se va pleca din faţa Primăriei Timişoara.

Pe 19 şi 20 decembrie, revoluţionarii şi urmaşii eroilor martiri vor face un pelerinaj la Bucureşti şi Popeşti-Leordeni – „Pe urmele martirilor şi a cenuşii eroilor timişoreni” dispăruţi în Revoluţia din Decembrie 1989. Se vor depune coroane în Piaţa Universităţii, la monumentul din Piaţa Victoriei, la Crematoriul „Cenuşa”, la Cimitirul Eroilor Tineri, iar la Popeşti-Leordeni se va oficia o slujbă de pomenire la Biserica monument de lângă gura de canal Castaforum, locul în care s-a aruncat cenuşa.

Pe 19 decembrie, de la ora 12.00, la Uniunea Scriitorilor din Timişoara vor avea loc lansările celor mai noi cărţi apărute la Memorialul Revoluţiei.

De asemenea, în perioada 17-21 decembrie, la sediul Memorialului Revoluţiei de pe strada Oituz nr. 2B vor avea loc diferite evenimente comemorative. Astfel, pe 17 decembrie, de la ora 12.00, vor avea loc prezentarea cărţii „Frontieriştii. Istoria recentă în mass-media”, a Brânduşei Armanca, şi proiecţia filmului „Li se spunea frontieriştii”.

În 20 decembrie, de ora 17.00, va avea loc vernisajul unei expoziţii de fotografie despre Revoluţia Română, pregătită de dr. George-Martin Copăceanu.

În 21 decembrie, revoluţionarii merg în pelerinaj la Slatina-Olt – Pe urmele martirilor timişoreni dispăruţi în Revoluţie.

Totodată, în perioada 22 – 28 decembrie, la Timişoara va avea loc Supercupa „Memorialul Revoluţiei”.

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1208 (s) | 43 queries | Mysql time :0.006996 (s)