News Flash:

S-a votat în Parlament

Producătorii agricoli de vegetale vor primi ajutor de stat

17 Mai 2023
326 Vizualizari | 0 Comentarii

Parlamentul a votat în favoarea unui ajutor de stat pentru producătorii agricoli de legume, fructe și cartofi, care va putea ajunge până la 100.000 de euro pe an. Această măsură a primit votul decisiv în Parlament pe data de 15 martie 2023. Prin intermediul unui proiect legislativ adoptat de Camera Deputaților, producătorii agricoli vor beneficia de o schemă de ajutor de stat dedicată sectorului legumelor, fructelor și cartofilor. Astfel, atât persoanele juridice, cât și cele fizice din domeniul agricol vor putea primi un ajutor anual de până la 500.000 de lei, conform informațiilor de pe www.avocatnet.ro.

Potrivit propunerii legislative, care urmează să fie promulgată de președintele țării, producătorii agricoli de legume, fructe și cartofi vor putea beneficia de o schemă națională de ajutor de stat pe o perioadă de trei ani. Beneficiarii acestei scheme vor putea fi persoane juridice, persoane fizice înregistrate fiscal, cooperative și grupuri/organizații de producători implicate în producția și comercializarea de legume, cartofi și/sau fructe.

Valoarea ajutorului de stat va reprezenta 20% din valoarea producției comercializate și se va acorda anual, dar nu va putea depăși suma de 100.000 de euro pe an în cazul persoanelor juridice și fizice, respectiv 300.000 de euro pe an în cazul cooperativelor și grupurilor/organizațiilor de producători.

Pentru a solicita ajutorul de stat, producătorii agricoli trebuie să îndeplinească următoarele condiții:

Să dețină și să exploateze suprafețe cultivate cu legume, cartofi, fructe, plantații de pomi fructiferi, plantații de arbuști și/sau semiarbuști fructiferi, plantații cu struguri de masă destinați consumului uman, fie în nume propriu, fie prin membrii cooperatori/asociați.
Să comercializeze legume, cartofi și/sau fructe.
În cazul spațiilor protejate, suprafața minimă destinată cultivării în aceste spații să fie de 500 mp.
Să prezinte documente justificative care să ateste că valoarea producției comercializate în trimestrul pentru care se solicită ajutorul a fost de cel puțin 1.000 de euro.
Să nu fie în lichidare sau faliment la momentul solicitării ajutorului de stat, fără ca o decizie definitivă a instanțelor judecătorești de constatare a falimentului să fi fost emisă până la acea dată.
Suma acordată ca ajutor de stat nu va putea fi supusă executării silite prin poprire în cazul în care împotriva beneficiarului a fost inițiată procedura de executare silită, iar acest ajutor de stat poate fi acumulat cu alte forme de sprijin.

Modalitatea concretă de acordare a acestui ajutor de stat trebuie stabilită prin hotărâre de Guvern în termen de maximum 30 de zile de la primirea deciziei Comisiei Europene de acordare a ajutorului de stat.

Pentru a intra în vigoare, proiectul de lege trebuie promulgat prin decret prezidențial și publicat în Monitorul Oficial.

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1169 (s) | 43 queries | Mysql time :0.005781 (s)