News Flash:

Primarul Robu ar putea renunta totusi la mutarea Coloanei Fidelitatii in Piata Balcescu. Vezi in ce conditii

2 Octombrie 2013
1319 Vizualizari | 0 Comentarii

Primarul Nicolae Robu e mulţumit de cum se circulă în Piaţa Bălcescu. Deși în intersecţie mai sunt câteva lucrări de făcut, cum ar fi montarea tuturor indicatoarelor şi trasarea marcajelor, primarul a comentat că traficul se desfăşoară destul de bine. O altă operaţiune care nu era prevăzută în zonă, dar a fost executată, a fost tăierea copacilor despre care Robu a spus că “în primul rand, încurcau şi traficul, pentru că nu se vedea de ei, în al doilea rând, erau copaci crescuţi spontan, după nicio regulă, şi care făceau intersecţia inestetică. Noi vom planta în zonă 70 de noi copaci. Insula din intersecţie va fi amenajată foarte frumos cu iarbă, cu flori, aşa cum se fac uzual sensurile giratorii. Este sens giratoriu, dar din păcate stricându-se vremea sâmbăta noaptea nu s-au putut face trasările, să se arate clar rutele. Am mers pe acolo, se circula foarte bine, unii mai bâjbâie, că nu ştiu pe unde să circule”.

Simultan cu încheierea lucrărilor, primarul a închis şi sondajul de pe Facebook privind mutarea Coloanei Fidelităţii în intersecţie. 90% din cei care au răspuns au fost pentru mutarea monumentului în vreme ce doar 16 (1,88%) persoane au fost de părere că prin această schimbare ar fi lezată populaţia maghiară. Primarul nu a luat o decizie cu privire la soarta monumentului care este acum în Cimitirul Eroilor şi comentează că „nu am spus că neapărat o mutăm. Atunci când intersecţia va fi gata cu totul, vom putea să ne facem o imagine şi din punct de vedere estetic. Singura mea reţinere este legată de integrarea monumentului din punct de vedere estetic în acea zonă, altminteri nu am niciun motiv să am vreo reţinere”. Reprezentanții partidelor politice maghiare s-au opus mutării statuii în Bălcescu, deoarece, pentru etnia lor, aceasta nu reprezintă un motiv de mândrie.

„Coloana Fidelității” a fost dăruită în 1853 Timișoarei de către împăratul Francisc Iosif  I ca semn al recunoștinței sale pentru rezistența manifestată în timpul Revoluției și luptei pentru libertate din 1848-49. ”Presupunem că sunteți informat despre faptul că în forma sa originală, monumentul preamărea prin mai multe figuri alegorice devotamentul populației orașului față de casa de Habsburg, iar revoluționarii maghiari erau reprezentați de personaje hidoase. De asemenea, cu siguranță aveți cunoștință despre faptul că la insistențele populației maghiare a orașului, în 1855, figurile monstruoase au fost îndepărtate, iar în 1936, autoritățile române din acel timp au mutat monumentul în cimitirul din Calea Lipovei”, îi scriau liderii UDMR primarului. Robu a rămas însă neînduplecat.


nicolae robu
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1274 (s) | 43 queries | Mysql time :0.006310 (s)