News Flash:

Primaria Timisoara a primit bilantul termoenergetic Colterm, pentru prima data avizat de ANRE, Autoritatea de Reglementare in domeniul Energiei

29 Iulie 2022
292 Vizualizari | 0 Comentarii
Colterm

Societatea de termoficare, Colterm, a transmis catre Primaria Municipiului Timisoara bilantul pentru anul 2021 cu privire la energia pe care a produs-o si distribuit-o la consumatori, precum si pierderile aferente.

Pierderile tehnologice din 2021 sunt de 341.440,51 MWh, din care cele mai mari:
184.737,74 MWh in producerea energiei din toate centralele
97.415,31 MWh in reteaua primara (de transport)
56.319,88 MWh in reteaua secundara (de distributie)

„Este prima data cand vedem, din date verificate si aprobate de autoritatea din domeniul energiei, situatia reala a pierderilor din sistemul de termoficare centralizat. Lipsa de asumare politica se vede in sutele de mii de megawati ora pierduti. Am pornit, cat s-a putut de repede, retehnologizarea a 29 de kilometri de conducte, modul cel mai bun de reducere al pierderilor tehnologice si acest bilant reitereaza ca vom elimina jumatate din ele.

Sistemul de termoficare centralizat are nevoie de investitii urgente pentru a deveni eficient. Avem inca un proiect in lucru pe 3 kilometri si jumatate, pentru care vrem sa incepem anul viitor executia”, transmite primarul Timisoarei, Dominic Fritz.

Proiectul de retehnologizare a retelei de termoficare din Timisoara, care cuprinde 30 de kilometri din cele mai degradate portiuni, va avea un impact considerabil pentru reducerea pierderilor tehnologice. La finalul proiectului, pierderile tehnologice vor fi reduse cu 50,3% (77.438,8 MWh). Cu alte cuvinte, investitia va reduce la jumatate caldura pierduta pe drumul dintre termocentrale si consumatori. Pentru realizarea proiectului de investitii sunt induse pierderi suplimentare, rezultate din golirea conductelor vechi si efectuarea testelor pentru cele noi montate. 

Sistemul municipal de termoficare cuprinde pe partea de productie a energiei: o centrala electrotermica mare (CET Sud), o centrala termica mare (CT Centru), 6 centrale de cartier (3 CT-uri si 3 CET-uri), 117 puncte termice proprii si 30 de puncte termice ce apartin unor agenti economici. Reteaua de termoficare este formata din 73 de kilometri de retea primara, cu 3 magistrale de transport care se conecteaza prin punctele termice la 222 de kilometri de retea secundara, de distributie a apei calde si pentru incalzire. Doar jumatate din reteaua secundara are conducte preizolate, moderne, restul fiind conducte clasice izolate cu vata minerala.

In 2021, CT Centru a avut o eficienta de productie de peste 95%, iar CET Sud o eficienta de productie de aproximativ 70%. In total, 909.031,94 MWh de combustibil au fost folositi pentru productia energetica Colterm, cu un mix echilibrat de combustibil (aproximativ jumatate din pondere carbune, jumatate gaz natural), cea mai mare parte fiind realizata de cele doua centrale mari.

Pierderile inregistrate sunt de doua tipuri: pierderi tehnologice, cauzate de avarii din sistem sau de pierderea caldurii in mediul ambiant, si pierderi reale, care le includ pe cele tehnologice, dar si pe cele cauzate de modul haotic de debransare de la sistemul centralizat in ultimii 15 ani.

Bilantul a fost intocmit de INCDE-ICEMENBERG Bucuresti, auditor energetic clasa II complex, atestat ANRE.

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1244 (s) | 32 queries | Mysql time :0.006029 (s)