News Flash:

Presedintele CNAS: Pacientii vor prezenta obligatoriu cardul de sanatate incepand din ianuarie 2015

4 Februarie 2014
1436 Vizualizari | 0 Comentarii
Pacientii vor prezenta cardul de sanatate, obligatoriu, de fiecare data când merg la control, începând din ianuarie 2015, productia si distribuirea acestuia fiind prevazuta sa se încheie pâna la sfârsitul lunii septembrie 2014, a anuntat, marti, presedintele CNAS, Cristian Busoi.
"Imprimeria Nationala si Serviciu de Distributie Pasapoarte care se ocupa cu personalizarea datelor au atins recordul de 55.000 de carduri pe zi, lucrând în trei schimburi, sapte zile din sapte. În acest context, ritmul de un milion de carduri pe luna va creste la 1,5 milioane, astfel încât, pâna la sfârsitul lunii septembrie, sa fie terminata atât productia cât si distributia tuturor cardurilor", a spus presedintele Casei Nationale de Asigurari de Sanatate (CNAS).
Cristian Bustoi a precizat ca pâna la 3 februarie au fost realizate 5.399.000 de carduri, iar alte 9,5 milioane vor fi realizate în primele sase-sapte luni, fiind estimat ca termen sfârsitul lunii august. El a adaugat ca în acest fel distributia celor 15 milioane de carduri poate fi încheiata la sfârsitul lunii septembrie, pentru ca în ultimul trimestru sa fie implementat sistemul.
"De la 1 ianuarie 2015, orice serviciu medical va fi oferit doar cu prezentarea cardului electronic", a mai spus Busoi.
Presedintele CNAS a adaugat ca, în opinia lui, distribuirea cardurilor ar trebui facuta în doua etape, prima la sfârsitul lunii mai - începutul lunii iunie, pentru 10 milioane de persoane, iar ultima în septembrie, daca productia se va încheia în august.
"Fac apel catre toti furnizorii de servicii, atât publici cât si privati, care sunt în contract cu casele de asigurari de sanatate, sa-si achizitioneze cititoare pentru aceste carduri. Intentionam sa facem un proiect-pilot pentru toti cei 10.000 de pacienti aflati în serviciile de dializa, astfel ca vom selecta 10.000 de pacienti si vom produce în februarie cardurile pentru ei. Este o faza pilot ampla, mai ampla decât aceea din Arad anul trecut, facuta pentru hemodializa. Vorbim de un esantion de 10.000 de oameni, din centre din toata tara, cu persoane din toate categoriile sociale", a mai spus Busoi.
Presedintele CNAS a precizat ca cititoarele de card trebuie luate de fiecare furnizor din bugetul propriu, cele mai ieftine fiind între 30 si 50 de euro.
Cristian Busoi a mai spus ca dosarul electronic va fi testat o luna, pâna în 21 martie, iar din 21 aprilie va fi disponibil ca infrastructura IT.
"Dosarul electronic, la fel ca si prescriptia electornica, sunt realizate din fonduri europene. Productia pentru dosarul electronic va putea sa înceapa, descarcarea datelor este mai anevoioasa decât aceea pe cardul de sanatate. Pacientii care nu doresc sa-si treaca datele în dosarul electronic, nu vor fi obligati, dar eu sunt convins ca datele personale vor fi respectate cu sfintenie", a precizat presedintele CNAS, estimând ca cel putin 20 de milioane de români vor avea dosar electronic.
Busoi a mai spus ca, în perioada 21 martie - 21 aprilie, va face o sesiune de testare si una demonstrativa pentru proiectul privind dosarul electronic, astfel încât sa poata fi aduse îmbunatatiri si modificari. 
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2022 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1098 (s) | 33 queries | Mysql time :0.045382 (s)