Primii două mii de bebeluşi care se vor naşte în maternităţile din Timişoara, începand cu 1 februarie, vor beneficia de un screening gratuit pentru descoperirea unor eventuale boli congenitale ce i-ar putea transforma, ulterior, în persoane cu handicap, dacă nu sunt trataţi corespunzător încă din primele zile de la naştere.
Medicii neonatologi timişoreni susţin că unul din două mii de nou-veniţi pe lume suferă de boli congenitale - cele mai grave fiind deficienţele mintale sau de deficienţe de auz -, probleme de sănătate care dacă sunt depistate la timp, pot fi tratate, astfel încat micuţii să ducă o viaţă normală.
Dacă în prezent în ţară se efectuează screening pentru doar două afecţiuni congenitale, medicii timişoreni doresc extinderea la nivel naţional, la 55 de boli.
'Ideea de bază a fost demararea unei acţiuni de lobby pentru extinderea testului de screening la nivel naţional şi creşterea numărului de boli pentru care se face testarea, precum şi de informare şi conştientizare a părinţilor şi a autorităţilor asupra stării de sănătate a populaţiei. Acum se testează două boli, iar noi vom face testele pentru 55 de boli', a declarat joi, într-o conferinţă de presă, dr. Bianca Gavriliţă, consilier judeţean PSD.
Vezi si:
Tot ce trebuie sa stii despre bagajul gravidei pregatita de nastere
Dr. Gabriela Olaru, şefa Clinicii de neonatologie a Maternităţii Odobescu Timişoara, spune că screeningul se face între a treia şi a cincea zi de la naştere şi că există peste 100 de boli care pot avea debut în perioada neonatală şi nu se pot depista fără acest screening. 'Se pare că prevalenţa altor boli, cum este deficitul de hormoni de suprarenală, are o incidenţă mai mare în populaţie decat alte boli', a menţionat dr.Gabriela Olaru.
In străinătate se face testarea pentru boli pe regiuni, în baza unor studii şi statistici despre incidenţa anumitor boli în anumite regiuni. In Romania nu există, încă astfel de hărţi ale bolilor congenitale, pentru că nu s-a făcut acest screening pană acum.
'Vom crea un soft care va prelucra datele şi vom avea o hartă mult mai clară. Testele se vor face în spital, apoi se vor prelucra', spune dr. Bianca Gavriliţă.
Screeningul neonatal prezintă avantaje sociale, morale şi materiale, întrucat copiii care vor fi depistaţi cu aceste boli vor fi îndreptaţi spre centre care să-i ajute să înveţe cum să trăiască cu boala respectivă, dacă nu se poate trata. Unele boli se pot trata doar printr-o dietă alimentară care trebuie respectată.
Vezi si:
Semne care iti spun ca urmeaza sa nasti
'Pe de altă parte, cand depistezi o astfel de boală, costurile sociale devin mult mai mici, pentru că costurile cu un copil sau cu un adult handicapat sunt mult mai mari, atat cele morale, cat şi cele pentru încadrarea în muncă, medicaţia sau pensia de handicap', a adăugat Gavriliţă.
Costul unui test de screening neonatal ajunge la circa 95 de euro, iar cele din Timişoara vor fi susţinute financiar din bugetele local şi judeţean.
In judeţ se nasc circa 6.500 de copii anual.
Deputatul Sorin Grindeanu este cel care şi-a dorit să transforme campania screeningului neonatal într-un program naţional, prin care părinţii să fie informaţi despre riscurile la care pot fi supuşi bebeluşii lor dacă nu fac o procedură de screening.
'Ţinta principală este cea legată de a reuşi ca acest screening să poată intra pe finanţare naţională. In Germania sunt programe finanţate de stat şi care sunt obligatorii pentru nou născuţi, pentru a se preveni eventualele boli la care dacă nu se acţionează într-un timp corect, e tardiv', a afirmat Sorin Grindeanu. AGERPRES
Bronsiolita la copii
Comentarii (0)