News Flash:

Premierul nu este de acord cu proiectul privind Statutul Casei Regale - surse. Initiativa apartine lui Liviu Dragnea si Calin Popescu Tariceanu

21 Decembrie 2017
815 Vizualizari | 0 Comentarii
mihai tudose2

Premierul Mihai Tudose nu este de acord cu proiectul de lege initiat de Calin Popescu Tariceanu privind Statutul Casei Regale, iar avizul va fi unul negativ din partea Executivului, au declarat surse guvernamentale pentru MEDIAFAX.
Potrivit surselor citate, Executivul va da un aviz negativ pe proiectul care vizeaza Casa Regala.

Comisia juridica si Comisia pentru cultura ale Senatului au decis, in sedinta comuna din 5 decembrie, sa amane dezbaterea si emiterea unui raport pentru Legea privind Statutul Casei Regale, initiata de presedintii celor doua Camere, Liviu Dragnea si Calin Popescu-Tariceanu.

Presedintele Senatului, Calin Popescu Tariceanu si presedintele Camerei Deputatilor, Liviu Dragnea, au depus, pe 7 noiembrie, o initiativa legislativa pentru reglementarea statutului juridic al Casei Regale a Romaniei, care prevede recunoasterea acesteia ca persoana juridica de drept privat. Potrivit expunerii de motive, initiativa legislativa urmareste recunoasterea personalitatii juridice pentru Casa Regala a Romaniei.
De asemenea, se urmareste recunoasterea pozitiei de Sef al Casei Regale a Romaniei, ca pozitie onorifica, asimilata protocolar cu aceea a unui fost sef de stat, intre atributiile caruia se afla adoptarea Statutului Casei Regale a Romaniei, instituirea unui serviciu administrativ al Casei Regale a Romaniei, strict in scopul indeplinirii atributiilor sale publice, care sa fie finantat de la bugetul de stat, in limita alocarii bugetare si atribuirea in folosinta gratuita (cu pastrarea dreptului de proprietate publica al statului) a Palatului Elisabeta, ca sediu al Casei Regale a Romaniei. „Finantarea cheltuielilor de functionare curenta ale Casei Regale a Romaniei se asigura de la bugetul de stat, in limita aprobata anual prin Hotarare a Guvernului”, potrivit textului normativ.

Potrivit unui comunicat al Senatului, aceste prevederi vor asigura cadrul pentru o implicare si mai intensa a Casei Regale in cadrul societatii romanesti. „Este nevoie, mai mult decat oricand, de o institutie deasupra politicii partinice, in care romanii sa vada un reper de echilibru si continuitate”, se arata intr-un comunicat de presa al Senatului. Cei doi presedinti ai Camerelor Parlamentului sustin ca initiativa legislativa este o recunoastere pentru modul in care Regele Mihai si-a facut datoria fata de tara.

Presedintele PNL, Ludovic Orban, a anuntat la acea vreme ca partidul va sustine proiectul de lege pentru reglementarea statutului juridic al Casei Regale a Romaniei.

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1249 (s) | 32 queries | Mysql time :0.006329 (s)